Hochschule für Technik, Wirtschaft und Kultur Leipzig - Leipzig University of Applied Sciences

изпрати на приятел           принтирай
Град Лайпциг
Област Саксония
Държава Германия
Вид Университет за приложни науки
Език на обучение Английски език, Немски език, Финансиране държавно Адрес Karl-Liebknecht-Str. 132 Leipzig 04277 Sachsen
study-in-germany.bg използва системата на РОДИНА – България - официален представител на учебното заведение за страната. При нас може да подадете документи за кандидатстване в това учебното заведение.

Училище

Hochschule für Technik, Wirtschaft und Kultur Leipzig (Leipzig University of Applied Sciences, HTKW) със своите около 7000 студенти е най-големият университет за приложни науки, функциониращ на територията на федерална провинция Саксония. Висшето учебно заведение предлага отлични по качество бакалавърски и магистърски програми на кандидат-студентите от целия свят в сфери на академичното знание от типа на: компютърни технологии, медийни технологии, конструкции, математика, архитектура, инженерство, бизнес администрация, мениджмънт, социална работа, библиотечни и информационни науки, и много други.

Лайпцигският университет за приложни науки е създаден през 1992 г., но в дейността си той се опира на дългогодишните академични традиции на своите регионални предшественици – различни съществували дотогава висши учебни заведения от Лайпциг и прилежащият към града район, които са били с идентичен образователен профил. Leipzig University of Applied Sciences работи и в тясно сътрудничество с представителите на регионалните и национални бизнес среди, и компании, което носи на възпитаниците му допълнителни възможности да срещнат потенциалните си бъдещи работодатели още на учебната скамейка. Висшето учебно заведение има с постиженията и дейността си, и значителен цялостен принос за индустриалното, търговско и икономическо развитие на района на град Лайпциг. Hochschule für Technik, Wirtschaft und Kultur Leipzig развива и активна международна, и научноизследователска дейност.

Програма

Един от най-добрите и известни германски университети за приложни науки - Hochschule für Technik, Wirtschaft und Kultur Leipzig (Leipzig University of Applied Sciences, HTKW) предлага на кандидат-студентите от цяла Европа и света висококачествени бакалавърски и магистърски програми в най-различни области на академичното знание. Всички специалности, сертификати и дипломи на висшето учебно заведение са изцяло съобразени с духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA). Продължителността на курсовете за бакалаври в Лайпцигския университет за приложни науки е 3-4 години, а на магистратурите му – 1-2 г.

Leipzig University of Applied Sciences предлага на кандидат-студентите програми в сфери на университетското знание от типа на: архитектура, приложна математика, книгоиздаване и търговия с книги, бизнес администрация, строително инженерство, мениджмънт и строително инженерство, компютърни науки, предучилищна педагогика (администрация и мениджмънт), електрическо инженерство и информационни технологии, електрическо инженерство и мениджмънт, енергетика и инженерство на околната среда, инженерство и мениджмънт (механическо и енергийно инженерство), международен мениджмънт, библиотечни и информационни науки, механическо инженерство, медии и информатика, медийни технологии, приложна музеология, опаковъчни технологии, технологии на печатната дейност, технологии на издателската дейност, социална работа, телевизионна продукция и др.
Учебната година в един от най-добрите немски университети за приложни науки - Hochschule für Technik, Wirtschaft und Kultur Leipzig (Leipzig University of Applied Sciences, HTKW) се провежда в рамките на два семестъра – зимен и летен. Успоредно с основните бакалавърски и магистърски програми на висшето учебно заведение неговите възпитаници имат възможност да запишат и множество допълнителни курсове насочени към повишаването на техните обществени, интердисциплинарни, академични, лингвистични и професионални компетенции и квалификации, които могат да бъдат посещавани включително по време на лятната ваканция. Всички дипломи, сертификати и специалности на Лайпцигския университет за приложни науки са напълно адаптирани към духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA).

Спорт

Студентите на Hochschule für Technik, Wirtschaft und Kultur Leipzig (Leipzig University of Applied Sciences, HTKW) в течение на своето обучение в Германия имат възможност по-активно или просто за разтоварване и удоволствие през свободното си време да се занимават с разнообразни видове спортна дейност и физическа активност. Това става факт, благодарение на редица зали, центрове и комплекси, намиращи се на територията на град Лайпциг и региона, както и на модерните спортни съоръжения притежание на самия Лайпцигски университет за приложни науки. Възпитаниците на висшето учебно заведение имат възможност да се занимават, както с фитнес, така и с множество видове спорт (общо повече от 50 вида) от рода на: аеробика, айкидо, танци, бадминтон, плажен хандбал, кану, шах, футбол, джудо, планинско колоездене, пилатес, плуване, волейбол, йога и т.н. Администрацията на Leipzig University of Applied Sciences регулярно организира и различни видове екскурзии до най-разнообразни градове, и региони с културно-исторически и туристически забележителности в цяла Германия и чужбина.

Град

Лайпциг е най-големият град в рамките на федерална провинция Саксония. Населението му е около 516 000 души, а територията - 297,60 кв. км. Градът е мощен и традиционен немски културен, академичен, панаирен и фестивален център. Той е и столица на книгопечатането в Германия, като на негова територия развиват дейност около 40 полиграфически комбината. „Градът на панаирите”, както го наричат, е световноизвестен най-вече с две от най-големите си атрактивни събития през годината – Лайпцигският международен панаир (запазена марка в световен мащаб) и най-големият фестивал за готик музика в Европа - Wave-Gotik-Treffen, продължаващ четири дни и обикновено провеждащ се в началото на лятото.Сред най-известните туристически забележителности в Лайпциг е готическата катедрала от 14 век „Свети Тома” (Thomaskirche), към която и до ден днешен функционира популярният в целия свят хор на момчетата Thomanerchor, който в миналото е бил ръководен дори лично от Йохан Себастиан Бах. На малкия площад пред тази църква се намира и паметникът на великия композитор, а в близост до него и посветен на живота и творчеството му музей. Сред останалите забележителности в града са сградата на Лайпцигската филхармония Gewandhaus, Старото кметство (построено в ренесансов стил през 16 век, което понастоящем е музей), Старата борса (изградена в бароков стил), зданието на Новата община, катедралата „Свети Николай” (Nikolaikirche – най-голямата и най-древна лайпцигска църква), сградата на Върховния съд (Reichsgericht, построена в края на 19 век), паметникът на Битката на народите – един от символите на града, а също така и най-големият паметник в Европа, Градският търговски дом (Städtisches Kaufhaus), Музеят „Zum arabischen Coffe Baum”, Лайпцигският зоопарк, разполагащ с най-големия в Европа аквариум и най-обширната в света сбирка на примати и много други.Лайпцигският университет е второто по старшинство висше учебно заведение в Германия след Хайделберг. Този статут трайно се е закрепил към него, въпреки че университетите в Кьолн, Ерфрут и Вюрцбург са основани формално преди неговото създаване. Основаването му през 1409 година е довело до развитието на юриспруденцията и издателското дело в цяла Германия. Понастоящем в Лайпцигския университет се обучават около 27 000 студенти от целия свят. В града има и още множество престижни висши и средни учебни заведения. Освен Йохан Себастиан Бах, през различни периоди от време в Лайпциг са се родили или са живели и творили велики и известни личности като Лайбниц, Вагнер, Хайзенберг, Гьоте, Момзен, Ницше, Либкнехт, фронтменът на Рамщайн – Тил Линдеман и др.

Специалности

Кандидатсване

Настаняване

Видове настаняване

-Общежитие
-Частни квартири
-Апартаменти
-Свободен наем

Описание

Въпреки, че Hochschule für Technik, Wirtschaft und Kultur Leipzig (Leipzig University of Applied Sciences, HTKW) не разполага със собствени студентски общежития, които да се намират на територията на неговия кампус, администрацията на висшето учебно заведение оказва активна информационна и консултантска помощ на неговите възпитаници, по отношение на тяхното удобно и функционално битово устройване. Едната опция пред студентите на Лайпцигския университет за приложни науки е свързана с настаняване в общежитията стопанисвани от локалния клон на общонационалната академична организация Studentenwerk (Leipzig). Понастоящем същата предлага около 5000 места (под формата на обзаведени стаи в общи или единични апартаменти) в рамките на немалък брой резиденции разположени на различни места на територията на град Лайпциг и региона. Цената на наемите за подобен тип битово устройване варира от 155 до 240 евро на месец (тази сума включва и сметките за телевизия, интернет, вода, електричество и т.н.). Друга възможност за студентите на университета е излизането им на частна квартира под формата на свободен наем. За разлика от повечето места в Германия, в Лайпциг има голямо количество свободни квартири, но преобладаващият брой от тях са необзаведени. Наемите са също по-ниски, отколкото в другите немски региони. Сред възпитаниците на висшето учебно заведение е доста разпространена и практиката да наемат колективно апартаменти, в които да живеят в индивидуални стаи, като същевременно използват общи помещения от типа на: баня, хол, кухня, трапезария, перално и т.н.

Други университети в Германия

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Evangelische Hochschule Freiburg - Protestant University of Applied Sciences Freiburg Фрайбург Баден-Вюртемберг държавно
Hochschule für Musik, Theater und Medien Hannover - University of Music, Drama and Media Hanover Хановер Долна Саксония държавно
BiTS - Business and Information Technology Изерлон Северен Рейн Вестфалия частно
Technische Universität Ilmenau - Ilmenau University of Technology Илменау Тюрингия държавно
German open Business School - GoBS Hochschule für Wirtschaft und Verwaltung Берлин Берлин частно
Fachhochschule Frankfurt am Main - Frankfurt University of Applied Sciences Франкфурт на Майн Хесен държавно
HAWK Hochschule Hildesheim/Holzminden/Göttingen - HAWK University of Applied Sciences and Arts Гьотинген Долна Саксония държавно
Universität Siegen - University of Siegen Зиген Северен Рейн Вестфалия държавно
Westfälische Hochschule Gelsenkirchen Bocholt Recklinghausen - Gelsenkirchen University of Applied Sciences Гелзенкирхен Северен Рейн Вестфалия държавно
FH Aachen - Aachen University of Applied Sciences Аахен Северен Рейн Вестфалия държавно

Други университети в Лайпциг

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Hochschule für Grafik und Buchkunst - Academy of Visual Arts Leipzig Лайпциг Саксония държавно
Hochschule für Musik und Theater "Felix Mendelssohn Bartholdy" Leipzig - University of Music and Theatre "Felix Mendelssohn Bartholdy" Лайпциг Саксония държавно
HHL Leipzig Graduate School of Management Лайпциг Саксония частно
Hochschule für Technik, Wirtschaft und Kultur Leipzig - Leipzig University of Applied Sciences Лайпциг Саксония държавно
Hochschule für Telekommunikation Leipzig - University of Applied Sciences of Leipzig Лайпциг Саксония частно
Universität Leipzig - Leipzig University Лайпциг Саксония държавно

Други университети в областта

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Hochschule für Technik, Wirtschaft und Kultur Leipzig - Leipzig University of Applied Sciences Лайпциг Саксония държавно
Technische Universität Dresden - Dresden University of Technology Дрезден Саксония държавно
Hochschule für Grafik und Buchkunst - Academy of Visual Arts Leipzig Лайпциг Саксония държавно
Palucca Hochschule für Tanz Dresden - Palucca School Dresden - University of Dance Palucca Дрезден Саксония държавно
Universität Leipzig - Leipzig University Лайпциг Саксония държавно
Hochschule für Musik und Theater "Felix Mendelssohn Bartholdy" Leipzig - University of Music and Theatre "Felix Mendelssohn Bartholdy" Лайпциг Саксония държавно
Hochschule Zittau/Görliz - Zittau/Görlitz University of Applied Sciences Цитау/Гьорлиц Саксония държавно
Evangelische Hochschule für Soziale Arbeit Dresden – University of Applied Sciences for Social Work Дрезден Саксония частно
Fachhochschule Dresden – University of Applied Sciences Дрезден Саксония частно
DPFA Hochschule Sachsen Цвикау Саксония частно