Цена на обучение

Такси за обучение във висшите учебни заведения в Германия

През последните години в Германия са приети няколко реформи в сферата на висшето образование. Промяната при модела на образованието е въвеждането на учебни такси за обучение в някои от провинциите.

В Берлин, Бранденбург, Мекленбург-Предна Померания и Шлезвиг-Холщайн засега няма въведени никакви такси. В провинциите Райнланд-Пфалц, Заксен, Заксен-Анхалт и Тюрингия няма въведени общи такси, а само такива за студенти, които следват по-дълго от определеното за специалността време.

Към разходите на всеки студент се добавят средно 100 евро на месец за университетски такси. Освен общите такси, които важат както за немски, така и за чуждестранни студенти, са въведени и специални такси само за чужденци, като напр. такса за явяване на приемния изпит по немски език, както и т.нар. Servicepacks, които включват такса за обработка на документи и обслужване по време на следването.

В повечето университети вече въведоха споменатите такси за обработка на документи (Bearbeitungsgebühr).

Ако имате въпроси, които не са засегнати тук не се двоумете да ги зададете на нашите консултанти за обучение в Германия. Placement support „Apply in Germany”


Изпрати на приятел