Защо в Германия?

Основната причина е може би, че ще имате възможноста да учите в една от най-развитите държави не само в Европа, но и в света. Високите заплати позволяват на хората да поддържат висок стандарт, което от своя страна им дава възможност и да живеят значително по-добре и по-спокойно в сравнение с други европейски страни включително и България. Закони в страната са така направени, че няма как да не се спазват от гражданите. Пред немският закон всички са равни и всяко нарушение се наказва строго, спазването на закона от всички гарантира сигурност и спокоен начин на живот.

Другата важна причина, поради която студентите избират да продължат своето образование в Германия, е лесният прием в немските ВУЗ-ове. За повечето специалности студентът не е необходимо да държи каквито и да било приемни изпити. За повече въпроси относно за кандидатстването в Германия. (използвай)

За кандидатстването и приема в Германия са необходими само диплома за средно (или висше за магистърска степен) образование и сертификат, удостоверяващ владеенето на немски език (приемът може да стане и със сертификат по английски език).

Ако кандидатът не разполага със сертификат за владеене на езика, това също не е пречка, но в този случаи ще му се наложи да премине през сертификационна езикова програма в Германия.

По време на своето обучение в Германия студентите получават най-вече методически и теоретични знания, но има над 160 висши учебни заведения в Германия, които се съсредоточават върху практическата подготовка. Друго голямо предимство на немските университети е, че студентите сами могат да изберат какви лекции и семинари да посещават (упражненията са задължително заложен в програмата). Студентите имат и пълната свобода да решават при кой преподавател / професор да се запишат и за изпит.

Не на последно място - студентските такси в немските ВУЗ-ове са многократно по-ниски от таксите за обучение в повечето страни от Европа и Европейския съюз, както и САЩ, Австралия, Канада или Великобритания - обикновено таксите са в размер на 500 евро, но има много университети, в които студентски такси за чужденци не са въведени.

  

Възможности за работа

Съществуват безброй възможности за работа за днешния студент в Германия. Студентите не само пазаруват в супермаркетите, те дори работят там, което не е срамно за никого. Две трети от студентите в Германия трябва да работят, за да се издържат. Когато парите от родителите (ако въобще има такива) не стигат, учащите са принудени да комбинират следването с работа.

Келнери, детегледачки или доставчици на пица – най-често срещаните „студентски професии”.  Тези, които учат в музикалната консерватория,  работят като пианисти в някой бар, студентите по икономика помагат в съседната банка, а стези по - медицина карат нощни дежурства в някоя болница – работата по време на следването често служи като добра подготовка за живота след университета.

За студентите в Германия е много по - лесно е да си намерят работа. Причината е, че работодателите не плащат социални осигуровки, в случай че студентът не работи повече от 19,5 часа седмично.

При студентите, които не са граждани на страни от ЕС обаче има въведени ограничения за работа. Същото важи и за новоприетите страни, между които и България.

Чуждестранният студент по време на следването си в Германия има право да работи 90 дни на пълно работно време или 180 дни на половин работен ден.

 

МОЖЕ ДА Е  ПО-ЛЕСНО

Ако държавата Германия е вашият избор за обучение, но все още не сте намерили отговора за себе си или се колебаете – Защо да уча в Германия? Обадете ни се или ни пишете (контакти).

Нашите консултанти ще направят всичко възможно да ви помогнат и да намерите отговора и решението на вашите конкретни въпроси, желания и изисквания.

Изпрати на приятел