Hochschule für Grafik und Buchkunst - Academy of Visual Arts Leipzig

изпрати на приятел           принтирай
Град Лайпциг
Област Саксония
Държава Германия
Вид Колеж за изкуство, музика и кино
Език на обучение Английски език, Немски език, Финансиране държавно Адрес Wachterstrasse 11 Leipzig 04107 Sachsen
study-in-germany.bg използва системата на РОДИНА – България - официален представител на учебното заведение за страната. При нас може да подадете документи за кандидатстване в това учебното заведение.

Училище

Hochschule für Grafik und Buchkunst (Academy of Visual Arts Leipzig, HGB) е един от най-старите университети за изкуства в Германия. Той е основан през 1764 г. и през изминалите столетия се утвърждава като един от безспорните лидери в своята област. Понастоящем висшето учебно заведение предлага на кандидат-студентите от целия свят висококачествени бакалавърски и магистърски програми в сфери на академичното знание от рода на: изящни изкуства, графичен дизайн, фотография, нови медийни изкуства и т.н.

Възпитаниците на Academy of Visual Arts Leipzig традиционно жънат големи успехи в рамките на различни международни арт фестивали, състезания и най-разнообразни подобни прояви. Висшето учебно заведение е особено известно по света с успешните изяви на художниците, които са негови студенти. През 90-те години критиците адмирират появата на ново успешно художествено течение под името Нова лайпцигска школа, което води корените си от Лайпцигската академия за визуални изкуства, като негов основен представител е Нео Раух.

Програма

Един от най-старите и световноизвестни германски университети за изкуства - Hochschule für Grafik und Buchkunst (Academy of Visual Arts Leipzig, HGB) предлага на кандидат-студентите от всички континенти отлични по качество бакалавърски и магистърски програми в най-разнообразни области на академичното знание. Всички дипломи, сертификати и специалности на висшето учебно заведение са напълно адаптирани към духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA). Продължителността на бакалавърските курсове в Лайпцигската академия за визуални изкуства е 3-4 години, а на магистратурите му – 1-2 г. Образователният процес в рамките на висшето учебно заведение се реализира в рамките на неговите няколко факултета: по книжни изкуства и графичен дизайн, по медийни изкуства, по фотография и по живопис, изящни изкуства и графика.
Учебната година в един от най-старите и известни арт университети в Германия – Hochschule für Grafik und Buchkunst (Academy of Visual Arts Leipzig, HGB) се провежда в рамките на два семестъра – зимен и летен. Паралелно с главните бакалавърски и магистърски програми на висшето учебно заведение неговите студенти имат възможност да запишат и редица допълнителни курсове насочени към повишаването на техните социални, интердисциплинарни, академични, лингвистични и професионални компетенции и квалификации, които могат да бъдат посещавани включително по време на лятната ваканция. Всички специалности, сертификати и дипломи на Лайпцигската академия за визуални изкуства са изцяло съобразени с духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA).

Спорт

Възпитаниците на Hochschule für Grafik und Buchkunst (Academy of Visual Arts Leipzig, HGB) по време на своето обучение в Германия имат възможност по-активно или просто за удоволствие и разтоварване да упражняват множество различни видове спортна дейност и физическа активност. Това става факт с помощта на разнообразните центрове, зали и комплекси разположени на територията на град Лайпциг и региона. Администрацията на Лайпцигската академия за визуални изкуства организира и различни видове екскурзии, както и пътувания с учебна и художествена цел, до най-разнообразни градове и региони с културно-исторически и туристически забележителности в цяла Германия и чужбина.

Град

Лайпциг е най-големият град в рамките на федерална провинция Саксония. Населението му е около 516 000 души, а територията - 297,60 кв. км. Градът е мощен и традиционен немски културен, академичен, панаирен и фестивален център. Той е и столица на книгопечатането в Германия, като на негова територия развиват дейност около 40 полиграфически комбината. „Градът на панаирите”, както го наричат, е световноизвестен най-вече с две от най-големите си атрактивни събития през годината – Лайпцигският международен панаир (запазена марка в световен мащаб) и най-големият фестивал за готик музика в Европа - Wave-Gotik-Treffen, продължаващ четири дни и обикновено провеждащ се в началото на лятото.Сред най-известните туристически забележителности в Лайпциг е готическата катедрала от 14 век „Свети Тома” (Thomaskirche), към която и до ден днешен функционира популярният в целия свят хор на момчетата Thomanerchor, който в миналото е бил ръководен дори лично от Йохан Себастиан Бах. На малкия площад пред тази църква се намира и паметникът на великия композитор, а в близост до него и посветен на живота и творчеството му музей. Сред останалите забележителности в града са сградата на Лайпцигската филхармония Gewandhaus, Старото кметство (построено в ренесансов стил през 16 век, което понастоящем е музей), Старата борса (изградена в бароков стил), зданието на Новата община, катедралата „Свети Николай” (Nikolaikirche – най-голямата и най-древна лайпцигска църква), сградата на Върховния съд (Reichsgericht, построена в края на 19 век), паметникът на Битката на народите – един от символите на града, а също така и най-големият паметник в Европа, Градският търговски дом (Städtisches Kaufhaus), Музеят „Zum arabischen Coffe Baum”, Лайпцигският зоопарк, разполагащ с най-големия в Европа аквариум и най-обширната в света сбирка на примати и много други.Лайпцигският университет е второто по старшинство висше учебно заведение в Германия след Хайделберг. Този статут трайно се е закрепил към него, въпреки че университетите в Кьолн, Ерфрут и Вюрцбург са основани формално преди неговото създаване. Основаването му през 1409 година е довело до развитието на юриспруденцията и издателското дело в цяла Германия. Понастоящем в Лайпцигския университет се обучават около 27 000 студенти от целия свят. В града има и още множество престижни висши и средни учебни заведения. Освен Йохан Себастиан Бах, през различни периоди от време в Лайпциг са се родили или са живели и творили велики и известни личности като Лайбниц, Вагнер, Хайзенберг, Гьоте, Момзен, Ницше, Либкнехт, фронтменът на Рамщайн – Тил Линдеман и др.

Специалности

Кандидатсване

Настаняване

Видове настаняване

-Общежитие
-Частни квартири
-Апартаменти
-Свободен наем

Описание

Въпреки, че Hochschule für Grafik und Buchkunst (Academy of Visual Arts Leipzig, HGB) не разполага със собствени студентски общежития, които да са разположени на територията на неговия кампус, администрацията на висшето учебно заведение оказва информационна и консултантска помощ на възпитаниците му, идващи от чужбина, по отношение на тяхното удобно и функционално битово устройване. Една от опциите пред учащите се е нанасянето в градските общежития, стопанисвани от местните академични организации. Друга възможност за тях е свързана с излизането им на квартира под формата на свободен наем. Като цяло в Лайпциг има много свободни квартири (въпреки, че повечето са необзаведени), а наемите са по-ниски, отколкото на повечето други места в Германия. Доста популярна практика сред възпитаниците на висшето учебно заведение е и колективното наемане на апартаменти, в които те живеят в индивидуални стаи, използвайки общи помещения от типа на: баня, хол, кухня, трапезария, перално и др.

Други университети в Германия

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Universität Siegen - University of Siegen Зиген Северен Рейн Вестфалия държавно
Technische Universität Hamburg-Harburg - Hamburg University of Technology Хамбург Хамбург държавно
Humboldt-Universität zu Berlin - Humboldt University of Berlin Берлин Берлин държавно
Technische Universität Kaiserslautern - Kaiserslautern University of Technology Кайзерслаутен Рейнланд Пфалц държавно
BTK Hochschule für Gestaltung - BTK University of Applied Sciences Берлин Берлин частно
Hochschule für Musik und Tanz Köln - Cologne University of Music Кьолн Северен Рейн Вестфалия държавно
Fachhochschule Nordhausen - Nordhausen University of Applied Sciences Нордхаузен Тюрингия държавно
Hochschule Magdeburg-Stendal (FH) - Magdeburg-Stendal University of Applied Sciences Магдебург Саксония-Анхалт държавно
Fachhochschule Ansbach - Ansbach University of Applied Sciences Ансбах Бавария държавно
Staatliche Hochschule für Gestaltung Karlsruhe - Karlsruhe University of Arts and Design Карлсруе Баден-Вюртемберг държавно

Други университети в Лайпциг

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Universität Leipzig - Leipzig University Лайпциг Саксония държавно
Hochschule für Grafik und Buchkunst - Academy of Visual Arts Leipzig Лайпциг Саксония държавно
Hochschule für Telekommunikation Leipzig - University of Applied Sciences of Leipzig Лайпциг Саксония частно
Hochschule für Technik, Wirtschaft und Kultur Leipzig - Leipzig University of Applied Sciences Лайпциг Саксония държавно
Hochschule für Musik und Theater "Felix Mendelssohn Bartholdy" Leipzig - University of Music and Theatre "Felix Mendelssohn Bartholdy" Лайпциг Саксония държавно
HHL Leipzig Graduate School of Management Лайпциг Саксония частно

Други университети в областта

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Westsächsische Hochschule Zwickau - University of Applied Sciences Zwickau Цвикау Саксония държавно
Hochschule für Technik und Wirtschaft Dresden - Dresden University of Applied Sciences Дрезден Саксония държавно
Technische Universität Chemnitz - Chemnitz University of Technology Кемниц Саксония държавно
HHL Leipzig Graduate School of Management Лайпциг Саксония частно
Hochschule Mittweida - University of Applied Sciences Mittweida Митвайда Саксония държавно
DPFA Hochschule Sachsen Цвикау Саксония частно
Hochschule Zittau/Görliz - Zittau/Görlitz University of Applied Sciences Цитау/Гьорлиц Саксония държавно
Evangelische Hochschule für Soziale Arbeit Dresden – University of Applied Sciences for Social Work Дрезден Саксония частно
Technische Universität Dresden - Dresden University of Technology Дрезден Саксония държавно
DIU Dresden International University Dresden Дрезден Саксония частно