Europa-Universität Viadrina Frankfurt (Oder) - Viadrina European University

изпрати на приятел           принтирай
Град Франкфурт на Одер
Област Бранденбург
Държава Германия
Вид Университет
Език на обучение Английски език, Немски език, Финансиране държавно Адрес Grosse Scharrnstrasse 59 Frankfurt (Oder) 15230 Brandenburg
study-in-germany.bg използва системата на РОДИНА – България - официален представител на учебното заведение за страната. При нас може да подадете документи за кандидатстване в това учебното заведение.

Училище

Europa-Universität Viadrina Frankfurt (Oder) (Viadrina European University) е един от най-интересните университети в Германия. Той се нарежда сред най-малките висши учебни заведения в тази страна, но за сметка на това е доста компактен и функционален и предлаганото от него образование е изключително висококачествено. Viadrina European University е и един от най-космополитните германски университети. Понастоящем около 40 на сто от неговите възпитаници са чужденци (общият брой на студентите му е 5200 души). Висшето учебно заведение предлага отлични програми на кандидат-студентите от целия свят в сфери на академичното знание като: бизнес, икономика, финанси, бизнес администрация, мениджмънт, информационни технологии, право, европеистика и много други.

Централният корпус на Europa-Universität Viadrina Frankfurt (Oder) се намира край самата немско-полска граница, което е определящ фактор за това, че в него получават висшето си образование и голям брой млади хора идващи от Полша (в момента са към хиляда). Висококвалифицираният преподавателски състав наброява около 160 преподаватели и специалисти. Непосредствената близост на университетския кампус до река Одер носи и името на висшето училище – Виадрина, което в буквален превод означава „принадлежащ или намиращ се на река Одер”. Viadrina European University е създаден още през далечната 1506 година от бранденбургския курфюрст Йоахим Първи Нестор. През Средновековието той се е радвал на особен престиж и популярност в Европа, благодарение на високите качества на предлаганото от него по онова време обучение в области като право, теология, философия и медицина. Тогава дори е съществувала устойчива традиция завършилите този университет младежи да бъдат назначавани на високи постове в държавната администрация и църквата. Някои от световноизвестните възпитаници на висшето учебно заведение от миналото са: братята Александър и Вилхелм фон Хумболт, философът Улрих фон Хютен, композиторът Карл Филип Емануел Бах, известният теолог и политически деец Томас Мюнцер, поетът Хайнрих фон Клайст и т.н.

Постепенно обаче университетът е изгубил статута и автономността си, защото се е обединил с няколко по-големи немски висши учебни заведения. В днешния си облик Europa-Universität Viadrina Frankfurt (Oder) е възстановен през 1991 г. Понастоящем той има три факултета - по икономика и бизнес науки, право и културология. Модерната мултинационална атмосфера в него се обуславя от големия процент поляци и младежи от целия свят, които учат там, чийто брой е един от най-големите в Германия, в сравнение с останалите немски висши учебни заведения. Поради това и предлаганото висококачествено висше обучение от Viadrina European University има подчертано международен фокус, както и немалък брой от бакалавърските и магистърските му програми се преподават изцяло на английски език (някои от тях съвместно с Virtual Global University). За високата квалификация и компетентност на преподавателския състав на висшето учебно заведение говори и фактът, че бившият ректор на университета професор Гезине Шван дори два пъти е бил кандидат за президент на Германия и като цяло специалистите преподаващи в Europa-Universität Viadrina Frankfurt (Oder) се ползват в цяла Германия със значителен обществен, академичен и научен авторитет.

Viadrina European University развива и широкомащабна научноизследователска дейност. Към висшето учебно заведение функционира известният немски научен център - Institute of Transformational Studies (FIT), който е със съществен принос през последните десетилетия в сферата на изследванията на икономиките, намиращи се в преход. Europa-Universität Viadrina Frankfurt (Oder) предоставя на студентите си и редица възможности за реализация в чужбина, поради мащабната си съвместна работа по разнообразни програми и проекти с голям брой чуждестранни университети, като например, полският Университет „Адам Мицкевич” (град Познан), с който имат и общо академично звено за студентски специализации, намиращо се на територията на Полша, в непосредствена близост до град Франкфурт на Одер, което се нарича Collegium Polonicum.

Програма

Един от най-космополитните и международно ориентирани германски университети - Europa-Universität Viadrina Frankfurt (Oder) (Viadrina European University) предлага висококачествени и разнообразни бакалавърски и магистърски програми на кандидат-студентите от целия свят. Всички дипломи, сертификати и специалности на висшето учебно заведение от град Франкфурт на Одер са изцяло съобразени с духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA). Продължителността на бакалавърските курсове в Viadrina European University е 3-4 години, а на магистратурите му – 1-2 г.

Образователният процес в Europa-Universität Viadrina Frankfurt (Oder) се провежда в рамките на неговите три факултета – по икономика и бизнес, по право и по културология. Заради засиления интерес на чуждестранните кандидат-студенти към това, намиращо се точно на немско-полската граница, висше учебно заведение, то предлага и голям брой бакалавърски и магистърски програми, които се преподават изцяло на английски език. Някои от тях са: бакалавър по международна бизнес администрация, магистър по международна бизнес администрация, магистър по бизнес информатика (програмата се провежда съвместно с Virtual Global University), магистър по информационен и операционен мениджмънт, магистър по право с профил човешки права в международен контекст и хуманитарно право, магистър по европеистика и т.н.
Учебната година в един от най-добрите бранденбургски университети - Universität Viadrina Frankfurt (Oder) (Viadrina European University) се провежда в рамките на два семестъра – зимен и летен. Паралелно с главните бакалавърски и магистърски програми на висшето учебно заведение, неговите възпитаници могат да се включат и в множество допълнителни курсове за повишаване на техните социални, академични, лингвистични и професионални компетенции и квалификации, които могат да бъдат посещавани включително по време на лятната ваканция. Всички дипломи, сертификати и специалности на Viadrina European University са изцяло съобразени с духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA).

Спорт

Възпитаниците на Europa-Universität Viadrina Frankfurt (Oder) (Viadrina European University) по време на своето образование в Германия имат възможност да упражняват множество видове спортна и физическа дейност. Това става факт с помощта на модерните съоръжения разположени на територията на университетския кампус, както и в рамките на редица центрове, комплекси и зали, намиращи се в град Франкфурт на Одер и региона. Студентите на Viadrina European University могат да се занимават със спортове и активности от типа на: лека атлетика, фехтовка, танци, гребане, бадминтон, бойни изкуства, футбол, хандбал, волейбол, плажен волейбол и много други. Администрацията на висшето учебно заведение организира през годината и голям брой екскурзии и пътувания с образователна цел до различни градове и региони с културно-исторически и туристически забележителности в цяла Германия и чужбина.

Специалности

Кандидатсване

Настаняване

Видове настаняване

-Общежитие
-Частни квартири
-Апартаменти
-Свободен наем

Описание

Europa-Universität Viadrina Frankfurt (Oder) (Viadrina European University) осигурява на студентите идващи от чужбина битово устройване в няколкото си вида модерни общежития, намиращи се от двете страни на река Одер в град Франкфурт на Одер, както и в района наречен Слубице. Стаите в тези видове резиденции могат да са единични или двойни или учащите се, се настаняват в апартаменти. Последните имат от две до осем стаи. В тях студентите спят в индивидуални помещения, като използват и общи такива от рода на баня, хол, кухня, трапезария, перално и т.н. Цените на месечните наеми за ползване на общежитията на Viadrina European University варират от 85 до 250 евро, в зависимост от големината на стаите, местоположението им и обема на допълнителните услуги вървящи в пакет със самото настаняване. При желание студентите на висшето учебно заведение могат да си осигурят битово устройване и сами, излизайки на квартира под формата на свободен наем.

Други университети в Германия

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Internationales Hochschulinstitut Zittau IHI - International Institute of Higher Education Zittau Цитау Саксония държавно
Christian-Albrechts-Universität zu Kiel - Kiel University Кил Шлезвиг-Холщайн държавно
Mannheim Business School Манхайм Баден-Вюртемберг държавно
Universitat Witten/Herdecke - Witten/Herdecke University Витен Северен Рейн Вестфалия частно
Fachhochschule Bielefeld - Bielefeld University of Applied Sciences Билефелд Северен Рейн Вестфалия държавно
Karlshochschule International University Карлсруе Баден-Вюртемберг частно
Bauhaus-Universität Weimar - Bauhaus-University Weimar Ваймар Тюрингия държавно
Hochschule Bremerhaven - Bremerhaven University of Applied Sciences Бремерхафен Бремен държавно
BEST-Sabel-Hochschule Berlin - BEST-Sabel University of Applied Sciences Берлин Берлин частно
Hochschule für Musik Freiburg - University of Music Freiburg Фрайбург Баден-Вюртемберг държавно

Други университети в Франкфурт на Одер

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Europa-Universität Viadrina Frankfurt (Oder) - Viadrina European University Франкфурт на Одер Бранденбург държавно

Други университети в областта

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Hochschule für Film und Fernsehen Konrad Wolf - Film and Television University Konrad Wolf Потсдам Бранденбург държавно
Brandenburgische Technische Universität - Brandenburg University of Technology Котбус Бранденбург държавно
Fachhochschule Brandenburg - Brandenburg University of Applied Sciences Бранденбург на Хавел Бранденбург държавно
Europa-Universität Viadrina Frankfurt (Oder) - Viadrina European University Франкфурт на Одер Бранденбург държавно
Fachhochschule Potsdam - Potsdam University of Applied Sciences Потсдам Бранденбург държавно
Universität Potsdam - University of Potsdam Потсдам Бранденбург държавно