Brandenburgische Technische Universität - Brandenburg University of Technology

изпрати на приятел           принтирай
Град Котбус
Област Бранденбург
Държава Германия
Вид
Език на обучение Английски език, Руски език, Немски език, Финансиране държавно Адрес Konrad-Wachsmann-Allee 1, 03046 Cottbus Уебсайт http://www.tu-cottbus.de/
study-in-germany.bg използва системата на РОДИНА – България - официален представител на учебното заведение за страната. При нас може да подадете документи за кандидатстване в това учебното заведение.

Училище

Brandenburgische Technische Universität (Brandenburg University of Technology, BTU Cottbus) се нарежда сред най-качествените технически немски университети. Той е единствен по рода си в рамките на федерална провинция Бранденбург. Понастоящем във висшето учебно заведение се обучават около 6400 студенти от над 1200 души висококвалифициран академичен и преподавателски състав. Около 15 на сто от възпитаниците на BTU Cottbus са с чуждестранен произход. Бранденбургският технически университет предлага отлични бакалавърски и магистърски програми на кандидат-студентите от целия свят в области на академичното знание от рода на: математика, естествени науки, компютърни науки, архитектура, строително инженерство, механическо инженерство, индустриално инженерство, електрическо инженерство, инженерство на процесите, градско планиране, околна среда и т.н.

Висшето учебно заведение е създадено през 1991 г. То е пряк наследник на основаното през 1954 г. на територията на бившата ГДР Висше училище по конструкционно инженерство. След обединението на Германия ВУЗ-ът първоначално продължава дейността си под името Технически университет, а през 1994 г. получава и настоящето си название. От този момент нататък висшето учебно заведение започва да се разраства с все по-бързи темпове и постепенно се превръща във водещ технически университет в рамките на своята федерална провинция – Бранденбург.

Висшето училище притежава богата и модерна материална база, и образователна инфраструктура в рамките на своя централен кампус намиращ се на територията на град Котбус. През 2004 г. към нея е построена и сградата на новата голяма университетска библиотека. Възпитаниците на Brandenburg University of Technology имат богати и разнообразни възможности за научноизследователска дейност, и реализация в чужбина. Последното се осъществява, благодарение на тясното сътрудничество на университета с подобни на него висши учебни заведения от целия свят, както и на активното му участие в редица програми за международен студентски и академичен обмен от типа на Erasmus, STUDEXA и GE4.

Програма

Един от най-висококачествените немски технически университети, функциониращи на територията на бившето ГДР - Brandenburgische Technische Universität (Brandenburg University of Technology, BTU Cottbus) предлага на кандидат-студентите от цяла Европа и света множество бакалавърски, магистърски и други видове програми в най-различни области на академичното знание. Всички специалности, сертификати и дипломи на висшето учебно заведение са изцяло съобразени с духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA). Продължителността на курсовете за бакалаври в Бранденбургския технически университет е 3-4 години, а на магистратурите му – 1-2 г. Процесът на обучение в Brandenburg University of Technology се провежда в рамките на неговите четири факултета: по математика, естествени науки и компютърни технологии, по архитектура, строително инженерство и градско планиране, по механическо, електрическо и индустриално инженерство и по науки свързани с околната среда и инженерство на процесите.
Учебната година в един от най-добрите технически университети в Германия - Brandenburgische Technische Universität (Brandenburg University of Technology, BTU Cottbus) се провежда в рамките на два семестъра – зимен и летен. Успоредно с основните бакалавърски и магистърски програми на висшето учебно заведение неговите възпитаници имат възможност да запишат и множество допълнителни курсове насочени към повишаването на техните обществени, интердисциплинарни, академични, лингвистични и професионални компетенции, и квалификации, които могат да бъдат посещавани включително по време на лятната ваканция. Всички сертификати, дипломи и специалности на Бранденбургския технически университет са напълно адаптирани към духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA).

Спорт

Университетът предлага на своите студенти възможност да се запишат на един от многобройните видове спорт, предлагани на територията на университета. Популярни са масовите спортове като футбол, баскетбол, волейбол и др, но също така и моторните спортове, бейзболът, планинско и скално катерене и други. Спортовата гама може да задоволи всеки вкус.

Град

Котбус е град в източната част на Германия, втори по брой на населението и големина във федералната провинция Бранденбург (след Потсдам) – около 110 000 души. Това населено място се счита и за политически и културен център на малцинството на лужишките сърби в страната на Гьоте, като лужишкият език е официален в рамките на неговата територия. Надписите на всички табели в града, освен на немски, са изписани и на азбуката на този диалект, но по улиците той може да се чуе по-рядко. Това се дължи на факта, че местното сръбско малцинство се е интегрирало отлично в течение на много векове.В Котбус функционира и най-младият престижен немски технически ВУЗ – Бранденбургският технически университет (BTU). Понастоящем в него се обучават около 5000 студенти от Германия и чужбина (последните са над 1100). В близост до Котбус се намира прочутият Парк Браниц, изграден от принц Херман фон Пюклер-Мускау в средата на 19 век. Градът е известен и с това, че всяка година в него традиционно се провежда филмов фестивал за източноевропейско кино. В Котбус има и още една световноизвестна, престижна образователна институция – Гимназията за математически науки „Макс Щеенбек” (наречена в чест на знаменития германски физик). Градът разполага и с отлично изградена транспортна инфраструктура, която го свързва бързо, лесно и удобно с всяка точка на федералната провинция Бранденбург и околните немски региони.

Специалности


Бакалавър
Специалност Година от Година до Начало на учебната година-месец Такса за обучение
Информатика 1 3  Октомври 0 лв. ( )
Икономика на предприятията 1 3  Октомври 0 лв. ( )
Строително инженерство 1 3  Октомври 0 лв. ( )
Стопанско инженерство 1 3  Октомври 0 лв. ( )
Архитектура 1 3  Октомври 0 лв. ( )

Магистър
Специалност Година от Година до Начало на учебната година-месец Такса за обучение
Архитектура 1 2  Октомври 0 лв. ( )
Стопанско управление 1 2  Октомври или Април 0 лв. ( )
Разработване на обществени проекти 1 2  Октомври 0 лв. ( )
Инженерсво в енергетиката 1 2  Октомври или Април 0 лв. ( )
Информатика 1 2  Октомври или Април 0 лв. ( )
Машиностроене 1 2  Октомври или Април 0 лв. ( )

Кандидатсване

Бакалавър
Допълнително се заплаща
  Такса към студентския съвет - 64.00 €
  Семестриален билет - 98.00 €
  Други разходи (свързани с учебния процес) - 52.00 €
  Храна - 150.00 €
  Медицински осигуровки - 53.60 €
  Настаняване - 200.00 €
Магистър
Допълнително се заплаща
  Семестриален билет - 98.00 лв.
  Храна - 150.00 €
  Медицински осигуровки - 53.60 €
  Настаняване - 200.00 €

Настаняване

Видове настаняване

-Общежитие
-Частни квартири

Описание

ТУ Котбус предлага на своите студенти 7 общежития, напълно оборудвани и с безплатен интернет достъп в тях. В цената на наема са включени и консумативите. Цената на стая в общежитията е 200 ?. Общежитията се намират в непосреднствена близост до университета, което е още един допълнителен плюс за живущите в тях. Друга възможност за студентите е наем на частна квартира посредством Стопанска организация Котбус. Студентско общежитие: Кандидат-студентът попълва заявка, качена на сайта на студентската организация (Studentenwerk Frankfurt am Oder) на ТУ Котбус, попълва я и я изпраща или по поща, или по е-майл на посочените в заявката адреси. Кандидатът получава обратен отговор до 14 работни дни след изпращането на заявката. Частна квартира: Студентът трябва да попълни заявка от сайта на Стопанска организация Котбус. В кратък срок ще бъде известен с колко на брой свободни жилища разполага организацията и дали студентът има право на жилище.

Други университети в Германия

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Alice-Salomon-Hochschule Berlin - The Alice Salomon University of Applied Sciences Берлин Берлин държавно
Ernst-Moritz-Arndt-Universität Greifswald - University of Greifswald Грайфсвалд Мекленбург Предна Померания държавно
Universität Siegen - University of Siegen Зиген Северен Рейн Вестфалия държавно
Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg Ерланген/Нюрнберг Бавария държавно
Fachhochschule Köln - Cologne University of Applied Sciences Кьолн Северен Рейн Вестфалия държавно
Georg-August-Universität Göttingen - University of Göttingen Гьотинген Долна Саксония държавно
Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule Aachen - RWTH Aachen University Аахен Северен Рейн Вестфалия държавно
Humboldt-Universität zu Berlin - Humboldt University of Berlin Берлин Берлин държавно
Technische Universität Chemnitz - Chemnitz University of Technology Кемниц Саксония държавно
Jade Hochschule - Jade University Олденбург Долна Саксония държавно

Други университети в Котбус

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Brandenburgische Technische Universität - Brandenburg University of Technology Котбус Бранденбург държавно

Други университети в областта

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Europa-Universität Viadrina Frankfurt (Oder) - Viadrina European University Франкфурт на Одер Бранденбург държавно
Hochschule für Film und Fernsehen Konrad Wolf - Film and Television University Konrad Wolf Потсдам Бранденбург държавно
Brandenburgische Technische Universität - Brandenburg University of Technology Котбус Бранденбург държавно
Fachhochschule Potsdam - Potsdam University of Applied Sciences Потсдам Бранденбург държавно
Fachhochschule Brandenburg - Brandenburg University of Applied Sciences Бранденбург на Хавел Бранденбург държавно
Universität Potsdam - University of Potsdam Потсдам Бранденбург държавно