Technische Universität Braunschweig

изпрати на приятел           принтирай
Град Брауншвайг
Област Долна Саксония
Държава Германия
Вид
Език на обучение Немски език, Финансиране държавно Адрес Pockelsstr. 14 Уебсайт http://www.tu-braunschweig.de
study-in-germany.bg използва системата на РОДИНА – България - официален представител на учебното заведение за страната. При нас може да подадете документи за кандидатстване в това учебното заведение.

Училище

Technische Universität Braunschweig (TU Braunschweig, Braunschweig University of Technology) е най-старият германски технически университет. Той е основан през далечната 1745 година (първоначално под името Collegium Carolinum) и на практика е първото немско висше учебно заведение, което има изцяло технически профил. TU Braunschweig е съпоставим като академична институция с технологичните институти в рамките на американската образователна система. Престижният ВУЗ от град Брауншвайг е член на групата TU9 – обединение на най-елитните и известни германски висши технически училища и регулярно е поставян от специалистите сред топ университетите в страната на Гьоте в рамките на различни академични рейтинги и класации. Понастоящем в Technische Universität Braunschweig учат около 15 500 студенти от Германия и чужбина, които биват обучавани от 1800 души висококвалифициран преподавателски състав (броят на административния персонал е 3750 служители). Braunschweig University of Technology предлага отлични бакалавърски и магистърски специализации на кандидат-студентите от целия свят в сфери като: инженерство, математика, компютърни науки, бизнес, икономика, социални науки, архитектура, химия, физика, биология, психология, биотехнологии, информационни технологии и много други.

Самото наименование на висшето учебно заведение указва на неговия приоритетно научен, инженерен и общ технически профил, но същевременно това е и много престижен немски университет, защото предлага висококачествени програми в редица други сфери на академичното знание. TU Braunschweig е третият по големина университет в областта Долна Саксония след тези в Гьотинген и Хановер. Пълното му наименование е Technische Universität Carolo-Wilhelmina zu Braunschweig. Висшето техническо училище има голяма научноизследователска активност, което е от голяма полза за професионалната и академична реализация на неговите възпитаници, в рамките на научни екипи със засилено студентско участие. Сътрудниците му работят по най-разнообразни проекти и програми и в тясно партньорство с представители на националните и международни бизнес среди, което е голямо преимущество за бъдещата кариера на студентите, които имат възможност да трупат опит и могат да срещнат потенциалните си бъдещи работодатели още от университетската скамейка.

Образователният процес в Брауншвайгският технически университет се провежда в рамките на шест висши училища, които предлагат специализации в различни области. През дългите години на своето съществуване випускници на Technische Universität Braunschweig или преподаватели в него са били видни учени и общественици като знаменитият математик Карл Фридрих Гаус, нобеловият лауреат Клаус фон Клитцинг и много други. В момента TU Braunschweig се нарежда сред най-добрите и престижни германски и европейски технически висши учебни заведения и заради отличните качества на преподавателската си и академична дейност се радва на традиционно големия интерес на кандидат-студентите от целия свят.

Програма

Най-старият технически университет в Германия - Technische Universität Braunschweig (TU Braunschweig, Braunschweig University of Technology) предлага висококачествени бакалавърски и магистърски специализации на кандидат-студентите от целия свят в редица сфери на академичното знание. Всички програми, дипломи и сертификати на Техническия университет Брауншвайг са изцяло съобразени с духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA). Продължителността на бакалавърските курсове на висшето учебно заведение е 3-4 години, а на магистратурите – 1-2 г.

Образователният процес в Technische Universität Braunschweig се провежда в рамките на неговите шест висши университетски училища или департаменти – Училището Карл Фридрих Гаус (факултет по математика с изучаване и на компютърни науки, бизнес администрация, икономика и социални науки), департамента по науки за живота (биология, биотехнологии, химия, фармация и психология), по архитектура, строително инженерство и науки за околната среда (изучават се включително специалности като строително инженерство с профил бизнес администрация и геоекология), по механично инженерство (включително аеронавтика, автомобилистика, индустриални науки, енергетика и процеси, механично инженерство с профил бизнес администрация и биологично инженерство), по електрическо инженерство, информационни технологии и физика и департамента по хуманитаристика и педагогически науки.
Учебната година в Technische Universität Braunschweig (TU Braunschweig, Braunschweig University of Technology) се провежда в рамките на два семестъра – есенен и пролетен. Успоредно с главните специализации и програми на висшето учебно заведение студентите му имат възможност да запишат и множество допълнителни курсове, насочени към повишаването на техните лингвистични, социални, образователни, академични и професионални компетенции и квалификации, които могат да посещават включително по време на лятната ваканция. Всички програми, дипломи и сертификати на Техническия университет Брауншвайг са изцяло съобразени с духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA). Обучението в рамките на висшето учебно заведение е организирано на базата на модерната европейска образователна система European Credit Transfer System, ECTS (една учебна година носи 60 кредита, като един кредит се равнява на 28 часа обучение). Учебната година в TU Braunschweig традиционно започва с т.нар. въвеждаща седмица, която се провежда в началото на месец октомври (семестрите в университета започват тогава, в началото на есента и през месец април).

Спорт

ТУ Брауншвайг разполага със собствен спортен център, в който се предлагат над 60 от популярните видове спорт. За някои спортове има семестриална такса в размер на 15 Евро, за други не. Студентът трябва сам да провери за избрания от него вид спорт дали и колко е таксата за участие. Записването става онлайн, като след започване на академичната година записването продължава до заемането на свободните места на място в спортния център.

Град

Брауншвайг е голям град, намиращ се в провинцията Долна Саксония. Със своите над 245 000 жители Брауншвайг се нарежда на второ място след Хановер по население в провинцията. През 2007г градът получава титлата “Град на науките за 2007г”.Сред по-известните забележителности на град Брауншвайг са Музеят Херцог Антон Улрих, основан още през 1754г, градският музей на Брауншвайг, художествената академия, университетската библиотека, градският театър и други.Градът също така е и важен икономически център. Седалище в него имат следните предприятия: Volkswagen, MAN, Siemens AG, Deutschen Zentrums für Luft- und Raumfahrt (DLR). Градът е известен и със захарните си заводи и предприятия.

Специалности


Бакалавър
Специалност Година от Година до Начало на учебната година-месец Такса за обучение
Машиностроене 1 3  Октомври 0 лв. ( )
Архитектура 1 3  Октомври 0 лв. ( )
Електротехника 1 3  Октомври 0 лв. ( )
Финансова и стопанска математика 1 3  Октомври 0 лв. ( )
Физика 1 3  Октомври 0 лв. ( )
Стопанска информатика 1 3  Октомври 0 лв. ( )

Магистър
Специалност Година от Година до Начало на учебната година-месец Такса за обучение
Архитектура 1 2  Октомври 500 € ( на семестър )
Строително инженерство 1 2  Октомври 500 € ( на семестър )
Електротехника 1 2  Октомври 500 € ( на семестър )
Информатика 1 2  Октомври 500 € ( на семестър )
Машиностроене 1 2  Октомври 500 € ( на семестър )
Стопанска информатика 1 2  Октомври 500 € ( на семестър )

Кандидатсване

Бакалавър
Допълнително се заплаща
  Такса към студентския съвет - 42.00 €
  Семестриален билет - 114.00 €
  Други разходи (свързани с учебния процес) - 75.00 €
  Медицински осигуровки - 60.00 €
  Настаняване - 200.00 €
Магистър
Допълнително се заплаща
  Такса към студентския съвет - 42.00 €
  Семестриален билет - 114.00 €
  Други разходи (свързани с учебния процес) - 75.00 €
  Медицински осигуровки - 60.00 €
  Настаняване - 200.00 €

Настаняване

Видове настаняване

-Общежитие
-Частни квартири
-Апартаменти

Описание

Технически университет Брауншвайг разполага с 8 общежития, намиращи се в непосредствена близост до сградите на университета. Средният наем на стая в тях възлиза на около 200 ? месечно. Друг изгоден вариант са частните квартири, които са предлагани в изобилие в град Брауншвайг. Повечето стаи в тях не са мебелирани, имат интернет достъп и струват около 150 – 225 ? месечно. Предлагат се също така и едностайни жилища, цените в които варират между 200 и 300 ? месечно. Препоръчва се търсенето на квартира или общежитие да започне поне 1 месец преди започване на обучението. На сайтът на ТУ Брауншвайг студентът може да намери и други възможности за кратък престой, като например изгодни, нискобюджетни хотели, намиращи се в близост до кампуса. Нощувката в тях струва около 25-30 ?. Който търси жилище в Германия трябва да е много упорит, постоянен и настоятелен. Общежитията са препълнени, а списъците с чакащи – дълги. Кандидатите за хубавите и изгодни откъм цена жилища са много. Опитът показва, че жилищната криза е най-голяма в периода около началото на академичната година – октомври или ноември, както и април и май. Студентско общежитие: Кандидат-студентът попълва заявка, качена на сайта на студентската организация (Studentenwerk) на ТУ Брауншвайг, попълва я и я изпраща или по поща, или по е-майл на посочените в заявката адреси. Кандидатът получава обратен отговор до 14 работни дни след изпращането на заявката.

Други университети в Германия

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Kunsthochschule für Medien Köln - Academy of Media Arts Cologne Кьолн Северен Рейн Вестфалия държавно
Hochschule for Jewish Studies - College of Jewish Studies Хайделберг Баден-Вюртемберг държавно
ESCP Europe Campus Berlin Берлин Берлин частно
Hochschule Reutlingen - Reutlingen University Ройтлинген Баден-Вюртемберг държавно
Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg Ерланген/Нюрнберг Бавария държавно
European School of Management and Technology – ESMT Берлин Берлин частно
Fachhochschule Münster - Münster University of Applied Sciences Мюнстер Северен Рейн Вестфалия държавно
Eberhard Karls Universität Tübingen - Eberhard Karls University Тюбинген Баден-Вюртемберг държавно
Heinrich-Heine-Universität Düsseldorf - Heinrich Heine University Düsseldorf Дюселдорф Северен Рейн Вестфалия държавно
Otto-Friedrich-Universität Bamberg - University of Bamberg Бамберг Бавария държавно

Други университети в Брауншвайг

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Ostfalia - Fachhochschule Braunschweig/Wolfenbüttel - University of Applied Sciences at Braunschweig/Wolfenbüttel Брауншвайг Долна Саксония държавно
Technische Universität Braunschweig Брауншвайг Долна Саксония държавно
Braunschweig University of Art - Hochschule für Bildende Künste Braunschweig Брауншвайг Долна Саксония държавно

Други университети в областта

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Gottfried Wilhelm Leibniz Universität Hannover Хановер Долна Саксония държавно
Ostfalia - Fachhochschule Braunschweig/Wolfenbüttel - University of Applied Sciences at Braunschweig/Wolfenbüttel Брауншвайг Долна Саксония държавно
Leuphana Universität Lüneburg - Leuphana University of Lüneburg Люнебург Долна Саксония държавно
Georg-August-Universität Göttingen - University of Göttingen Гьотинген Долна Саксония държавно
Private Fachhochschule Göttingen - Private University of Applied Sciences, Göttingen Гьотинген Долна Саксония частно
Jade Hochschule - Jade University Олденбург Долна Саксония държавно
Carl von Ossietzky Universität Oldenburg - Carl von Ossietzky University of Oldenburg Олденбург Долна Саксония държавно
Universität Osnabrück - University of Osnabrück Оснабрюк Долна Саксония държавно
Tierärztliche Hochschule Hannover - University of Veterinary Medicine Hanover Хановер Долна Саксония държавно
HAWK Hochschule Hildesheim/Holzminden/Göttingen - HAWK University of Applied Sciences and Arts Гьотинген Долна Саксония държавно