Bauhaus-Universität Weimar - Bauhaus-University Weimar

изпрати на приятел           принтирай
Град Ваймар
Област Тюрингия
Държава Германия
Вид
Език на обучение Английски език, Немски език, Финансиране държавно Адрес Geschwister-Scholl-Straße 8 Уебсайт http://www.uni-weimar.de/cms/
study-in-germany.bg използва системата на РОДИНА – България - официален представител на учебното заведение за страната. При нас може да подадете документи за кандидатстване в това учебното заведение.

Училище

Bauhaus-Universität Weimar (Bauhaus-University Weimar) е един от най-уникалните и световноизвестни университети в Германия. Обучението в него се основава на модерната и органична симбиоза между специалностите свързани с различните изкуства и техническите дисциплини. Към настоящия момент във висшето учебно заведение учат над 4200 студенти от цяла Европа и света. Те са обучавани от около 500 души висококвалифициран преподавателски и академичен състав. Понастоящем Университетът Баухаус – Ваймар предлага висококачествени програми, специалности и курсове в сфери на академичното знание като: архитектура, различни видове инженерство, дизайн, изящни изкуства, медии, художествена педагогика, визуални комуникации, мениджмънт, градски проучвания, градско наследство, компютърни науки, филмово изкуство и т.н.

Bauhaus-University Weimar е създаден още през 1860 година първоначално под формата на висше художествено училище. През 1919 г. висшето учебно заведение приема наименованието Баухаус под влиянието на тогавашния му нов директор – световноизвестният немски архитект Валтер Гропиус.

Оттогава до наши дни Bauhaus-Universität Weimar постепенно се утвърждава като запазена марка за висококачествено художествено и техническо образование в Германия и Европа. Висшето училище притежава богата и обширна библиотека, намираща се близо до къщата на Гьоте в историческия център на град Ваймар. По инициатива на студентското представителство към университета, последният има и собствена галерия, в която възпитаниците му могат да излагат своите произведения. Висшето учебно заведение активно се грижи за пълноценното прекарване на свободното време на студентите си. В рамките на тези дългогодишни усилия към него функционират множество студентски клубове и организации с различен профил и предмет на дейност – изкуство, спорт, техника, наука, религия (както католически, така и протестантски) и др. (в това число в университета още работи и най-старият студентски клуб в Германия изобщо - Kasseturm). През годините възпитаници или преподаватели на Bauhaus-Universität Weimar са били голям брой известни немски и чуждестранни дейци на културата, политиката и науката – архитекти, художници, инженери, музиканти, учени, творци и т.н.

Програма

Един от най-добрите художествени и технически университети в Германия - Bauhaus-Universität Weimar (Bauhaus-University Weimar) предлага на кандидат-студентите от цяла Европа и света множество бакалавърски, магистърски и други видове програми в различни области на академичното знание. Всички специалности, сертификати и дипломи на висшето учебно заведение са изцяло съобразени с духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA). Продължителността на курсовете за бакалаври в Университета Баухаус – Ваймар е 3-4 години, а на магистратурите му – 1-2 г. Образователният процес в Bauhaus-University Weimar се реализира в рамките на неговите факултети: по архитектура, по строително инженерство, по изкуства и дизайн, и по медии.
Учебната година в един от най-висококачествените и световноизвестни художествени и технически немски университети - Bauhaus-Universität Weimar (Bauhaus-University Weimar) се провежда в рамките на два семестъра – зимен и летен. Успоредно с основните бакалавърски и магистърски програми на висшето учебно заведение неговите възпитаници имат възможност да запишат и множество допълнителни курсове насочени към повишаването на техните обществени, интердисциплинарни, академични, лингвистични и професионални компетенции, и квалификации, които могат да бъдат посещавани включително по време на лятната ваканция. Всички специалности, сертификати и дипломи на Университета Баухаус – Ваймар са напълно адаптирани към духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA).

Спорт

Университет Ваймар разполага със свой собствен спортен център, предлагащ множество програми, ориентирани предимно към масовите спортове – футбол, баскетбол, волейбол и други. Студентите не заплащат допълнителна такса за използването на спортните съоражения.

Град

Ваймар е град намиращ се във федерална провинция Тюрингия и по официални статистически данни е най-бързо развиващото се населено място в рамките на нейната територия. Населението му е около 65 200 души, а площта - 84,26 кв. км. Ваймар е град, побрал в себе си и съчетал в едно, много традиции, история и култура. Заради това през 1999 година, той дори е избран за културна столица на Европа. На негова територия са разположени и седалищата на редица германски официални институции. През 2004 година Ваймар официално е обявен и за университетски град, защото в неговите висши учебни заведения се обучават младежи от цяла Германия и света. Най-известното от тях е Университетът за строителство и художествено конструиране Баухаус - Bauhaus-Universität Weimar. Това е новото наименование на световноизвестната в миналото местна Академия по изкуствата. Понастоящем в четирите факултета (по архитектура, инженерство, дизайн и медии) на този престижен ВУЗ се обучават над 4500 студенти. Сградата на университета през 1996 година е включена в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Друго известно локално висше учебно заведение е Висшето музикално училище „Ференц Лист”, в което понастоящем се обучават над 850 учащи се. Тази много престижна образователна институция е свързана в обща академична система с Friedrich-Schiller-Universität Jena и Institut für Musikwissenschaft Weimar-Jena.Заради големия брой културно-исторически забележителности и красивите околности край града, Ваймар е и една от основните туристически дестинации на територията на бившето ГДР. Самото населено място се намира северно от Тюрингските планини, източно от Ерфурт и югозападно от Хале и Лайпциг. Именно във Ваймар е била подписана първата демократична конституция в Германия след края на Първата световна война, когато градчето дава и името на новото немско държавно формирование останало в историята като Ваймарската република. През годините градът е получил и престижния статут на един от основните културни центрове в Германия. Там се е зародило световноизвестното арт-движение Баухаус, а с името му са тясно свързани и колоси като Гьоте и Шилер. Не е случаен и фактът, че множество от забележителностите във Ваймар са включени в списъка на културните ценности на ЮНЕСКО (особено в централната част на града). Любими туристически дестинации в това много красиво населено място са: Къщата-музей на Гьоте, Къщата-музей на Шилер, Замъкът и паркът Белведере, мемориалът Бухенвалд, Къщата-музей на Ференц Лист, множество градски замъци, паркове, градини и редица други, различни културни обекти като библиотеки, галерии, архиви, музеи, театри и т.н.

Специалности


Бакалавър
Специалност Година от Година до Начало на учебната година-месец Такса за обучение
Архитектура 1 3  Октомври 0 лв. ( )
Мениджмънт и управление в областта на строителството, брокерството и инфраструктурата 1 3  Октомври 0 лв. ( )
Проектиране и изготвяне на продукти 1 3  Октомври 0 лв. ( )
Медийни системи, медийна информатика 1 3  Октомври 0 лв. ( )

Магистър
Специалност Година от Година до Начало на учебната година-месец Такса за обучение
Архитектура и инженерство 1 2  Октомври 0 лв. ( )
Архитектура 1 2  Октомври 0 лв. ( )
Строително инженерство 1 2  Октомври 0 лв. ( )
Сградостроене и изпитания 1 2  Октомври 0 лв. ( )
Медийна култура 1 2  Октомври или Април 0 лв. ( )
Хидрология и околна среда 1 3  Октомври или Април 0 лв. ( )
Медийни системи, медийна информатика 1 2  Октомври 0 лв. ( )

Кандидатсване

Бакалавър
Допълнително се заплаща
  Такса към студентския съвет - 9.00 €
  Семестриален билет - 84.00 €
  Настаняване - 62.00 €
Магистър
Допълнително се заплаща
  Такса към студентския съвет - 9.00 €
  Семестриален билет - 84.00 €
  Настаняване - 62.00 €

Настаняване

Видове настаняване

-Частни квартири
-Студентска къща

Описание

Университет Ваймар не разполага със свои собствени студентски общежития. Студентската организация към провинция Тюринген обаче предлага на студентите студентски къщи, частни квартири и общежития в Гера и Ерфурт. Който търси жилище в Германия трябва да е много упорит, постоянен и настоятелен. Общежитията са препълнени, а списъците с чакащи – дълги. Кандидатите за хубавите и изгодни откъм цена жилища са много. Опитът показва, че жилищната криза е най-голяма в периода около началото на академичната година – октомври или ноември, както и април и май. Затова е препоръчително търсенето на общежитие да започне поне 3-4 месеца преди започването на следването. Частна квартира: Студентът трябва да се обърне към Студентската организация в Тюринген, където трябва да попълни молба за частна квартира. В кратък срок ще му бъде отговорено дали и с колко свободни квартири в град Ваймар разполага към момента студентската органзация. Студентска къща: Студентът трябва да се обърне към Студентската организация в Тюринген. Град Ваймар разполага с около 1100 студентски къщи. Съществува възможност и за наемане на самостоятелна квартира, където обаче наемът варира от 90 до 300 ? месечно.

Други университети в Германия

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Pädagogische Hochschule Heidelberg - University of Education Хайделберг Баден-Вюртемберг държавно
Karlsruher Institut für Technologie - Karlsruhe Institute of Technology Карлсруе Баден-Вюртемберг държавно
Hochschule Reutlingen - Reutlingen University Ройтлинген Баден-Вюртемберг държавно
Hochschule für Technik und Wirtschaft Dresden - Dresden University of Applied Sciences Дрезден Саксония държавно
Hochschule Bremen - University of Applied Sciences Bremen Бремен Бремен държавно
Universität Konstanz - University of Konstanz Констанц Баден-Вюртемберг държавно
Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg - Martin Luther University of Halle-Wittenberg Хале Саксония-Анхалт държавно
Hochschule Mittweida - University of Applied Sciences Mittweida Митвайда Саксония държавно
GA Hochschule der digitalen Gesellschaft - GA Hochschule Берлин Берлин частно
Psychologische Hochschule Berlin - Psychological Institute in Berlin Берлин Берлин частно

Други университети в Ваймар

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Bauhaus-Universität Weimar - Bauhaus-University Weimar Ваймар Тюрингия държавно

Други университети в областта

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Technische Universität Ilmenau - Ilmenau University of Technology Илменау Тюрингия държавно
Fachhochschule Nordhausen - Nordhausen University of Applied Sciences Нордхаузен Тюрингия държавно
Ernst-Abbe-Fachhochschule Jena - Ernst-Abbe University of Applied Sciences Jena Йена Тюрингия държавно
SRH Fachhochschule für Gesundheit Gera - SRH University of Applied Health Sciences, Gera Гера Тюрингия частно
Friedrich-Schiller-Universität Jena - Friedrich Schiller University Jena Йена Тюрингия държавно
Bauhaus-Universität Weimar - Bauhaus-University Weimar Ваймар Тюрингия държавно