Johannes Gutenberg-Universität Mainz - Johannes Gutenberg University of Mainz

изпрати на приятел           принтирай
Град Майнц
Област Рейнланд Пфалц
Държава Германия
Вид Университет
Език на обучение Английски език, Немски език, Финансиране държавно Адрес Saarstrasse 21 Mainz 55099 Rheinland-Pfalz
study-in-germany.bg използва системата на РОДИНА – България - официален представител на учебното заведение за страната. При нас може да подадете документи за кандидатстване в това учебното заведение.

Училище

Johannes Gutenberg-Universität Mainz (Johannes Gutenberg University of Mainz, JGU) е един от най-големите и популярни немски университети. Той е основан още през 1477 г., като дейността му се възстановява почти непосредствено след края на Втората световна война. Понастоящем в известното в целия свят висше учебно заведение се обучават около 36 000 студенти от всички континенти. Университетът „Йохан Гутенберг” Майнц предлага отлични по качество бакалавърски и магистърски програми в области на академичното знание от типа на: право, икономика, медицина, теология, обществени науки, спортни науки, медии, философия, световни езици и филологии, история, културология, компютърни науки, физика, математика, науки за земята, химия, фармация, биология, изкуства и много други.

Johannes Gutenberg University of Mainz е един от малкото университети в Германия, които имат свой собствен кампус от класически вид. Висшето учебно заведение притежава отлична модерна материална база и образователна инфраструктура. Почти всички негови учебни сгради и съоръжения са разположени в рамките на кампуса му, намиращ се в югоизточната част на град Майнц. Извън кампуса на JGU са корпусите на Департамента по приложна лингвистика и културни науки, които са на територията на района Гермерсхайм, както и Университетският медицински център. Към висшето учебно заведение функционират и намиращите се в близост до кампуса му два института „Макс Планк” (по химия и за проучване на полимерите), електронният акселератор MAMI, изследователският реактор TRIGA, Университетската ботаническа градина в Майнц и някои модерни спортни съоръжения (спортен стадион, плувен басейн и т.н.). Към Johannes Gutenberg-Universität Mainz работят и някоколко съществували преди това самостоятелно висши училища за изкуствата и спорт като: Консерваторията Рейнланд-Пфалц, Академията за изящни изкуства и Колежът по атлетика.

От 2007 г. университетът стартира и своя собствена специализирана интернет телевизия, на уебсайт, който е поддържан от студентите на JGU. В нейните рамки се излъчват и програми с академична насоченост на английски език. Johannes Gutenberg University of Mainz реализира и мащабна научноизследователска и международна дейност. В техните рамки студентите на висшето училище получават множество чудесни възможности за научна, академична и професионална реализация в Германия и чужбина. Университетът има и активно функционираща голяма алумни общност, като през изминалите години негови възпитаници са били множество известни политици, учени, общественици и т.н.

Програма

Един от най-старите, големи и известни германски университети - Johannes Gutenberg-Universität Mainz (Johannes Gutenberg University of Mainz, JGU) предлага на кандидат-студентите от цяла Европа и света множество висококачествени бакалавърски и магистърски програми в най-различни области на академичното знание. Всички специалности, сертификати и дипломи на висшето учебно заведение са изцяло съобразени с духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA). Продължителността на курсовете за бакалаври в Университета „Йохан Гутенберг” Майнц е 3-4 години, а на магистратурите му – 1-2 г.

Образователният процес в Johannes Gutenberg University of Mainz се реализира в рамките на неговите факултети: по католическа и протестантска теология, по обществени науки, медии и спортни науки, по право и икономика, по медицина, по философия и филологии, по езици и културни науки, по исторически и културни науки, по физика, математика и компютърни науки, по химия, фармация и науки за земята и по биология. Под административната шапка на висшето учебно заведение функционират и още няколко известни немски висши училища от град Майнц, които също предлагат на кандидат-студентите своите висококачествени и разнообразни курсове и програми – Музикалната академия, Училището за изкуства (които са съществували известен период от време напълно самостоятелно като престижни регионални немски арт колежи), както и местният Колеж по атлетика.
Учебната година в един от най-големите и прочути немски университети - Johannes Gutenberg-Universität Mainz (Johannes Gutenberg University of Mainz, JGU) се провежда в рамките на два семестъра – зимен и летен. Успоредно с основните бакалавърски и магистърски програми на висшето учебно заведение неговите възпитаници имат възможност да запишат и множество допълнителни курсове насочени към повишаването на техните обществени, интердисциплинарни, академични, лингвистични и професионални компетенции, и квалификации, които могат да бъдат посещавани включително по време на лятната ваканция. Всички сертификати, дипломи и специалности на Университета „Йохан Гутенберг” Майнц са напълно адаптирани към духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA).

Спорт

Студентите на Johannes Gutenberg-Universität Mainz (Johannes Gutenberg University of Mainz, JGU) в течение на своето обучение в Германия имат възможност по-активно или просто за разтоварване и удоволствие през свободното си време да се занимават с разнообразни видове спортна дейност и физическа активност. Това става факт, благодарение на редица спортни центрове, зали и комплекси, намиращи се на територията на град Майнц и региона, както и на съоръженията, функциониращи в и в непосредствена близост до кампуса на висшето учебно заведение. Администрацията на Университета „Йохан Гутенберг” Майнц регулярно организира и различни видове екскурзии, както и пътувания с учебна цел, до най-разнообразни градове и региони с културно-исторически и туристически забележителности в цяла Германия и чужбина.

Град

Майнц е известен немски културен и индустриален център с близо две хиляди годишна история. Градът е столица на федералната провинция Рейнланд-Пфалц и има население от около 192 200 души. Майнц е и голямо германско пристанище на река Рейн, като същевременно е популярна дестинация за изкушените любители на прословутото рейнско вино, което се произвежда в него.Най-известната забележителност в града е прочутата Майнцка катедрала (Der hohe Dom zu Mainz), построена през средновековието в романски стил с елементи на готика и барок. Други основни туристически места за посещение в него са музеите по древноримска и германска история, Желязната кула от 13 век, Дървената кула от 15 век, Музеят на Гутенберг, в който се съхранява оригинал от прочутата му печатна Библия, Старият град, Цитаделата, Ботаническата градина, множество художествени галерии и т.н. Градът е известен и като родното място на Йохан Гутенберг, който се е родил, живял и умрял в него. Там той е напечатал първите в Европа книги с помощта на изобретената от него модерна печатна преса. С името му е свързано и най-голямото висше учебно заведение в Майнц - Johannes Gutenberg-Universität Mainz, в който понастоящем се обучават над 35 000 студенти от Германия и целия свят.

Специалности

Кандидатсване

Настаняване

Видове настаняване

-Общежитие
-Частни квартири
-Апартаменти
-Свободен наем

Описание

Въпреки, че Johannes Gutenberg-Universität Mainz (Johannes Gutenberg University of Mainz, JGU) няма собствени общежития, които да са разположени на територията на неговия кампус, администрацията на висшето учебно заведение оказва комплексна информационна и консултантска помощ на студентите идващи от чужбина, по отношение на тяхното удобно и функционално битово устройване. Една от възможностите за тях е свързана с настаняване в общежитията стопанисвани от локалния клон на местната академична организация Studierendenwerk (Mainz). Стаи в публични студентски и младежки резиденции в град Майнц предлагат също така и организации като местният Студентски съюз, Протестантският студентски център, Католическата университетска конгрегация, организацията Studentenwohnheim Rhein-Main e.V., частната верига общежития Vegis, частното общежитие Schöfmann private student residence и т.н. Друга възможност за студентите на Johannes Gutenberg University of Mainz е излизането им на частна квартира под формата на свободен наем. Доста разпространена практика сред възпитаниците на висшето учебно заведение е и колективното наемане на апартамент, в рамките на който студентите живеят в индивидуални стаи, като същевременно използват общи помещения от рода на: баня, хол, кухня, хол, трапезария, перално и др.

Други университети в Германия

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Evangelische Hochschule für Kirchenmusik Halle - Protestant College of Church Music Хале Саксония-Анхалт частно
bbw Hochschule - bbw University of Applied Sciences Берлин Берлин частно
Universität Bayreuth - University of Bayreuth Байройт Бавария държавно
Technische Universität Dortmund - Technical University of Dortmund Дортмунд Северен Рейн Вестфалия държавно
Hochschule für Technik Stuttgart - Stuttgart University of Applied Sciences Щутгарт Баден-Вюртемберг държавно
Deutsche Universität für Weiterbildung - German University for Professional Studies Берлин Берлин частно
Hochschule Karlsruhe - Karlsruhe University of Applied Sciences Карлсруе Баден-Вюртемберг държавно
Sigmund Freud PrivatUniversität Berlin - SFU Berlin Берлин Берлин частно
Hochschule Rhein-Waal - Rhine-Waal University of Applied Sciences Клеве Северен Рейн Вестфалия държавно
Otto-von-Guericke-Universität Magdeburg - Otto-von-Guericke University Magdeburg Магдебург Саксония-Анхалт държавно

Други университети в Майнц

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Johannes Gutenberg-Universität Mainz - Johannes Gutenberg University of Mainz Майнц Рейнланд Пфалц държавно
Fachhochschule Mainz - University of Applied Sciences Mainz Майнц Рейнланд Пфалц държавно

Други университети в областта

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Universität Trier - University of Trier Трир Рейнланд Пфалц държавно
Technische Universität Kaiserslautern - Kaiserslautern University of Technology Кайзерслаутен Рейнланд Пфалц държавно
Hochschule Trier - Trier University of Applied Sciences Трир Рейнланд Пфалц държавно
Fachhochschule Kaiserslautern - University of Applied Sciences Kaiserslautern Кайзерслаутен Рейнланд Пфалц държавно
Hochschule Koblenz - Koblenz University of Applied Sciences Кобленц Рейнланд Пфалц държавно
Fachhochschule Worms - University of Applied Sciences Worms Вормс Рейнланд Пфалц държавно
Fachhochschule Mainz - University of Applied Sciences Mainz Майнц Рейнланд Пфалц държавно
Universität Koblenz-Landau - University of Koblenz-Landau Кобленц Рейнланд Пфалц държавно
Johannes Gutenberg-Universität Mainz - Johannes Gutenberg University of Mainz Майнц Рейнланд Пфалц държавно