FH Aachen - Aachen University of Applied Sciences

изпрати на приятел           принтирай
Град Аахен
Област Северен Рейн Вестфалия
Държава Германия
Вид Университет за приложни науки
Език на обучение Английски език, Немски език, Финансиране държавно Адрес Fachhochschule Aachen Kalverbenden 6 52066 Aachen
study-in-germany.bg използва системата на РОДИНА – България - официален представител на учебното заведение за страната. При нас може да подадете документи за кандидатстване в това учебното заведение.

Училище

FH Aachen - Aachen University of Applied Sciences е едно от най-големите и престижни висши учебни заведения в Германия от типа Fachhochschulen. То предлага висококачествени програми и специализации на кандидат-студентите от целия свят в области като: архитектура, строително инженерство, химия, биотехнологии, изкуства, дизайн, електрическо инженерство, компютърни технологии, космическо инженерство, бизнес и икономически науки, механическо инженерство, мехатроника, медицински технологии, приложна математика, енергийни технологии и т.н. Понастоящем във висшето учебно заведение от град Аахен се обучават около 10 000 студенти под ръководството на 220 професори, 340 асистенти и 300 хонорувани и гостуващи лектори – изтъкнати и висококвалифицирани германски и световни учени и специалисти. През последните години в рамките на различни представителни национални рейтинги и класации Aachen University of Applied Sciences традиционно бива поставян в числото на най-добрите университети по приложни науки в Германия, особено в сфери като електрическо и механично инженерство.

Създаденото през 1971 година висше учебно заведение има четири модерни и разполагащи с всички необходими удобства за един пълноценен студентски живот, кампуси на територията на град Аахен (Bayernallee, Eupener Straße, Goethestraße и Hohenstaufenallee) и един допълнителен корпус, намиращ се в по-провинциалния район Юлих. В рамките на FH Aachen функционира и престижният научноизследователски институт Freshman Institute. Неговата задача е да създава и специализира млади учени и специалисти в редица области на академичното знание, които да бъдат квалифицирани по програма, провеждана от правителството на провинция Северен Рейн-Вестфалия. Също така след прекарването на една подготвителна година в рамките на този институт, студентите на Aachen University of Applied Sciences имат възможност да продължат образованието си, в който университет от горепосочената провинция пожелаят. Обучението в Freshman Institute бива финансирано преимуществено от студентските такси, като най-често то отговаря на първата година от образованието от класическите четиригодишни бакалавърски програми по англосаксонската система.

Като цяло предлаганото от FH Aachen обучение има подчертано практическа насоченост, която се намира в органична връзка както с теоретичната подготовка, така и с научноизследователските занятия и занимания. Aachen University of Applied Sciences работи и в тясно сътрудничество с множество представители на разнообразни регионални и международни фирми и компании, което носи допълнителни възможности на възпитаниците му да срещнат потенциалните си бъдещи работодатели още от университетската скамейка. Висшето учебно заведение осъществява и редица проекти и програми съвместно с различни локални и национални научни институти от типа на Research Centre Jülich. Специализациите и курсовете в рамките на университета са направени така, че да отговарят възможно най-пълноценно на модерните изисквания на съвременния германски и международен пазар на труда. Поради това випускниците на FH Aachen традиционно се радват на една повече от добра бъдеща кариерна и професионална реализация в Европа и света.

Местоположението на висшето училище в град Аахен, намиращ се точно на границата на Германия с Белгия и Нидерландия, обуславя факта, че в него се обучават множество чуждестранни студенти, както и повишеното ниво на неговите международни контакти. Aachen University of Applied Sciences работи в тясно сътрудничество с представители на висшето образование от всички пет континента. Някои от партньорските университети на FH Aachen (студентите му имат възможност да специализират или прекарат известно време от обучението си или на стаж в тях) са: холандският Технически университет Айндховен, френският Университет Пол Сабатие (Тулуза), британският Университет Ковънтри, италианският Università degli Studi di Firenze, Политехническият университет Милано, Политехническият университет Мадрид, шведският Mid Sweden University, американският San Francisco State University, австралийският Royal Melbourne Institute of Technology, чилийският Universidad Tecnica Federico Santa Maria, индийският Indian Institute of Technology, Universiti Putra Malaysia от Малайзия и много други.

Програма

Едно от най-добрите висши учебни заведения за приложни науки в Германия - FH Aachen - Aachen University of Applied Sciences предлага отлични бакалавърски, магистърски, двойни, МВА и други видове специализации и курсове на кандидат-студентите от целия свят. Всички програми, дипломи и сертификати на университета от град Аахен са напълно адаптирани към духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA). Продължителността на бакалавърските специализации на висшето учебно заведение е 3-4 години, а на магистратурите му – 1-2 г.

Aachen University of Applied Sciences предлага общо 39 вида бакалавърски и 17 магистърски програми в области като инженерни науки, икономика, дизайн и много други в рамките на своите десет факултета – по архитектура, по строително инженерство, по химия и биотехнологии, по изкуства и дизайн, по електрическо инженерство и компютърни технологии, по аерокосмическо инженерство, по бизнес науки, по механично инженерство и мехатроника, по медицински технологии и приложна математика и по енергийни технологии. Понастоящем 21 процента от всички възпитаници на висшето учебно заведение са чуждестранни студенти. Последните имат възможност при необходимост да изкарат и една подготвителна година (която се равнява на първата година от бакалавърската им специализация по англосаксонската система) в рамките на академичния институт функциониращ към университета наречен Freshman Institute. Той работи по специална програма за студентска подготовка на правителството на Северен Рейн-Вестфалия и след престоя си там младите хора имат възможност да се запишат за по-нататъшно обучение, в което пожелаят висше училище в рамките на тази германска провинция.
Учебната година в FH Aachen - Aachen University of Applied Sciences се провежда в рамките на два семестъра – есенен и пролетен. Успоредно с основните специализации във висшето техническо учебно заведение, неговите възпитаници имат възможност да се включат и в допълнителни курсове за повишаване на техните академични, лингвистични, обществени, образователни и професионални компетенции и квалификации, които могат да бъдат посещавани включително по време на лятната ваканция. Всички програми, дипломи и сертификати на университета за приложни науки са напълно адаптирани към духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA). Aachen University of Applied Sciences е и едно от първите висши учебни заведения в цяла Германия, които въвеждат модерната европейска кредитна система (European Credit Transfer System, ECTS) в рамките на своя образователен процес, както и разделеното на бакалавърски и магистърски степени и специализации висше обучение.

Спорт

Студентите на FH Aachen - Aachen University of Applied Sciences имат възможност по време на цялата учебна година и ваканциите да се занимават по-последователно или за удоволствие или разтоварване с най-разнообразна по вид спортна дейност и физическа активност. Това става най-често с помощта на множеството центрове, клубове, зали и комплекси, намиращи се на територията на град Аахен и в неговия регион, с които ръководството на висшето учебно заведение има сключени споразумения за използването на услугите им от страна на възпитаниците му на преференциални цени. Студентите на университета за приложни науки могат да спортуват в рамките на 230-те спортни клуба функциониращи в това населено място. В тях те имат възможност да практикуват най-широк спектър от физически активности – от риболов до йога. В град Аахен на разположение на студентите са общо 35 спортни комплекса на открито, 75 подобни центрове на закрито, както и 14 гимнастически зали. Освен горепосочените учреждения, в това красиво населено място има още множество частни спортни центрове, кортове за тенис, бадминтон и скуош, фитнес комплекси, зимни пързалки, плувни басейни, стени за катерене и много други подобни съоръжения. Аахен е известен в родината си и със своите отлични школи за класически и съвременни танци. Администрацията на висшето учебно заведение регулярно организира и интересни екскурзии за студентите в рамките на провинция Северен Рейн-Вестфалия, в цяла Германия и извън нейните предели.

Град

Аахен е красив германски град, изпълнен с множество културно-исторически забележителности, намиращ се точно на границата с Белгия и Холандия, на територията на провинцията Северен Рейн-Вестфалия. Населеното място е и известен в цяла Европа спа център. В Аахен по стара историческа традиция са били короновани германските крале. Това е и най-западният град на територията на страната, а близостта му до границата обуславя бурния му икономически и търговски растеж, особено в годините след Втората световна война. В момента Аахен се нарежда на осмо място по иновации в Германия и е един истински модерен урбанистичен център. Местната икономика се основава преимуществено на научните постижения на локалното много престижно и известно в цяла Европа висше техническо учебно заведение - Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule Aachen (RWTH Aachen University), на инженерството, информационните технологии и свързаните с тези индустриални отрасли, сектори.Населението на града наброява около 260 000 души, а територията му е 160,83 квадратни километра. Другото престижно местно висше учебно заведение е FH Aachen, Aachen University of Applied Sciences (AcUAS). В Аахен има голям брой интересни културно-исторически забележителности и туристически атракции, което ежегодно привлича внушителен туристически поток от цяла Европа и света. В самия град живеят, работят и учат представители на над 150 световни националности (в Аахен се говори почти навсякъде, освен на немски и на френски и нидерландски език), което допринася за неговия модерен облик и космополитна атмосфера. Може би най-известната туристическа забележителност в населеното място е построената още по времето на Карл Велики местна готическа Аахенска катедрала с нейната прочута крипта и хоровата й зала, намиращи се в непосредствена близост. Сред посетителите на града е особено популярна и историческата сграда на Старото градско кметство. Тази известна местна забележителност е прочута със своята тронна зала и с много интересните си експозиционни помещения, разположени в цялото здание, в неговия ефектен купол и в цитаделата му. Сред локалните туристически атракции се нареждат и Градската опера, Зелената къща, Къщата на лъвовете и т.н. В Аахен се намира и основната централа на компанията Филипс в Германия, както и един от регионалните центрове на Форд в страната. От града е започнал да развива бизнеса си и лидерът в производството и продажбата на автомобилни гуми в Европа – Континентал.

Специалности

Кандидатсване

Настаняване

Видове настаняване

-Частни квартири
-Апартаменти
-Свободен наем

Описание

Администрацията на FH Aachen - Aachen University of Applied Sciences активно помага на чуждестранните студенти по въпросите на тяхното удобно и функционално битово устройване на територията на град Аахен и региона. Обикновено вариантите за настаняване на обучаващите се в бакалавърските и магистърските специализации на университета за приложни науки, идващи от чужбина са свързани с нанасяне в частни квартири и студентски къщи. Висшето учебно заведение от град Аахен често предлага удобно битово устройване в колективно наети апартаменти заедно с други студенти, в които учащите се обитават индивидуални стаи с общи помещения като кухня, хол и т.н.

Други университети в Германия

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
German open Business School - GoBS Hochschule für Wirtschaft und Verwaltung Берлин Берлин частно
Universität zu Lübeck - University of Lübeck Любек Шлезвиг-Холщайн държавно
Fachhochschule Köln - Cologne University of Applied Sciences Кьолн Северен Рейн Вестфалия държавно
Universität Karlsruhe Карлсруе Баден-Вюртемберг държавно
Hochschule für angewandte Wissenschaften München - Munich University of Applied Sciences Мюнхен Бавария държавно
DEKRA Hochschule Berlin - DEKRA University of Applied Sciences Берлин Берлин частно
Technische Universität Ilmenau - Ilmenau University of Technology Илменау Тюрингия държавно
Esmod Berlin Internationale Kunsthochschule für Mode Берлин Берлин частно
internationale filmschule köln - international filmschool cologne Кьолн Северен Рейн Вестфалия частно
Fachhochschule Dresden – University of Applied Sciences Дрезден Саксония частно

Други университети в Аахен

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule Aachen - RWTH Aachen University Аахен Северен Рейн Вестфалия държавно
FH Aachen - Aachen University of Applied Sciences Аахен Северен Рейн Вестфалия държавно

Други университети в областта

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Technische Universität Dortmund - Technical University of Dortmund Дортмунд Северен Рейн Вестфалия държавно
Katholische Hochschule Nordrhein-Westfalen - Catholic University of Applied Sciences NRW Мюнстер Северен Рейн Вестфалия частно
Universitat Witten/Herdecke - Witten/Herdecke University Витен Северен Рейн Вестфалия частно
Heinrich-Heine-Universität Düsseldorf - Heinrich Heine University Düsseldorf Дюселдорф Северен Рейн Вестфалия държавно
Fachhochschule Münster - Münster University of Applied Sciences Мюнстер Северен Рейн Вестфалия държавно
Bergische Universität Wuppertal - University of Wuppertal Вупертал Северен Рейн Вестфалия държавно
internationale filmschule köln - international filmschool cologne Кьолн Северен Рейн Вестфалия частно
Universität Siegen - University of Siegen Зиген Северен Рейн Вестфалия държавно
International School of Management – ISM Дортмунд Северен Рейн Вестфалия частно
BiTS - Business and Information Technology Изерлон Северен Рейн Вестфалия частно