Ruhr-Universität Bochum - Ruhr University Bochum

изпрати на приятел           принтирай
Град Бохум
Област Северен Рейн Вестфалия
Държава Германия
Вид Университет
Език на обучение Английски език, Немски език, Финансиране държавно Адрес Universitätsstraße 150 44801 Bochum Germany
study-in-germany.bg използва системата на РОДИНА – България - официален представител на учебното заведение за страната. При нас може да подадете документи за кандидатстване в това учебното заведение.

Училище

Ruhr-Universität Bochum (Ruhr University Bochum, RUB) е един от най-големите и престижни германски държавни университети. В Бохумския университет Рур понастоящем се обучават около 32 000 души (над 4000 от тях са чуждестранни студенти, идващи от 130 страни в света). Ruhr University Bochum е и първият нов държавен немски университет, създаден в годините след първата световна война във ФРГ (през 1965 г.). В момента Ruhr-Universität Bochum предлага отлични програми и специализации на кандидат-студентите от всички континенти в области на академичното знание като: икономика, право, философия, педагогика, журналистика, протестантска и католическа филология, социални науки, психология, информационни технологии, инженерство, медицина, спорт, химия, биология, геоложки науки, астрономия, математика, биохимия, биотехнологии и много други.

Ruhr University Bochum е и един от най-модерните германски държавни университети. Така, например, той пръв в страната започва да въвежда новата европейска образователна система, в рамките на която висшето обучение вече започва да се дели на бакалавърски и магистърски специализации. RUB разполага с голям и притежаващ отлична материална база и образователна инфраструктура, университетски кампус. Висшето учебно заведение развива широкомащабна и приоритетно интердисциплинарна научноизследователска дейност, включително в рамките на екипи със засилено студентско участие, в области като неврология, изследване на протеините, структурна биология, изследвания на плазмата, системна химия, науки за материалите, сигурност и компютърни технологии, изследвания на религиите и много други. В своята дейност Ruhr-Universität Bochum има силната подкрепа и на една от най-мощните германски организации, финансираща приоритетно научни проучвания от най-различен тип - Deutsche Forschungsgemeinschaft. През 2007 година бохумският университет е класиран веднага след групата на най-добрите и престижни немски висши учебни заведения в рамките на инициативата „Excellence Initiative by the German Federal and State Governments” (намира се непосредствено след първите девет най-елитни германски ВУЗ-а).

Предлаганите понастоящем бакалавърски и магистърски специализации в рамките на Ruhr University Bochum са наистина внушителни по своя брой и разнообразие – над 150. Заслуга за това висшето учебно заведение да се нареди сред десетте най-големи и добри германски университети има и общинската власт на федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия, която традиционно силно подкрепя дейността на RUB още от самото му създаване. Ruhr-Universität Bochum е уникален в рамките на Германия и с това, че с изключение на медицинския му факултет (към него функционират и няколко университетски болнични учреждения), всички останали подобни академични звена се намират на територията на основния му кампус.

Не на последно място, Ruhr University Bochum развива и широкомащабна международна дейност. Висшето училище от град Бохум участва в редица програми за академичен обмен от типа на Еразмус и др., както и е сключило множество двустранни споразумения в тази посока с редица известни и солидни чуждестранни ВУЗ-ове от всички континенти. Наскоро към Бохумския университет Рур бе основан и още един нов престижен научен институт – Центърът за средиземноморски изследвания. Поради силния интерес на кандидат-студентите от чужбина и засиленото им присъствие като процент във висшето учебно заведение, през последните десетилетия образователният процес в рамките на Ruhr University Bochum добива все по-акцентирано и приоритетно, доминантно международен фокус.

Програма

Един от най-големите и престижни германски държавни университети (в топ 10 за сферата на висшето образование в родината си) Ruhr-Universität Bochum (Ruhr University Bochum, RUB) предлага отлични бакалавърски и магистърски специализации на кандидат-студентите от целия свят. Всички програми, дипломи и специализации на Бохумския университет Рур са изцяло съобразени с духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA). Продължителността на бакалавърските курсове в RUB е 3-4 години, а на магистратурите му – 1-2 г.

Процесът на обучение в Ruhr University Bochum е организиран в рамките на дванадесетте факултета на висшето учебно заведение. Образователните корпуси на 11 от тях се намират на територията на неговия голям и модерен университетски кампус. Отделен собствен академичен център за обучение на студенти има единствено Медицинският факултет на RUB, към който също така функционират няколко модерни градски и регионални болнични учреждения, в които учащите се имат възможност да карат стажове и да специализират. Понастоящем в рамките на Ruhr-Universität Bochum се преподават бакалавърски и магистърски програми във факултетите по: протестантска теология, католическа теология, по философия, педагогика и журналистика, история, филология, право, икономика, социални науки, източноазиатски науки, спортни науки, психология, строително инженерство и инженерство на околната среда, механическо инженерство, електрическо инженерство и информационни технологии, математика, физика и астрономия, науки за земята, химия и биохимия, биология и биотехнологии и по медицина. Към висшето учебно заведение също така функционират и институтът за англоезично обучение – ECUE (за европейска култура и икономика), както и интердисциплинарният център Interdisciplinary Centre for Advanced Materials Simulation (ICAMS). На разположение на студентите и преподавателите на Ruhr University Bochum са и възможностите, които предоставят за научна и образователна дейност богатата ботаническа градина към този университет (Botanischer Garten der Ruhr-Universität Bochum; към нея допълнително има и китайска ботаническа градина) и Хегеловите архиви (внушителна колекция от архивни материали свързани с живота и делото на знаменития немски философ Георг Вилхелм Фридрих Хегел).

Широки възможности за национална и международна академична и професионална реализация на възпитаниците на Ruhr-Universität Bochum носи и участието на висшето учебно заведение в ConRuhr (Consortium of the Ruhr-Universities) – престижно обединение на най-големите и добри университети от географския район Рур, в което още влизат ВУЗ-ове от ранга на Dortmund University of Technology и University of Duisburg-Essen. Всички тези висши училища, благодарение на тази инициатива осъществяват активно сътрудничество помежду си и реализират множество съвместни програми и проекти на общонемско и интернационално ниво. В момента ConRuhr има централи и филиали в градове като Ню Йорк, Москва, Сан Пауло, Рио де Жанейро и т.н. Престижното академично обединение организира и насърчава студентския и преподавателски обмен и цялостно се грижи за международната образователна и научноизследователска реализация на учащите се от трите германски университета. ConRuhr приоритетно развива програми в този дух насочени и към страните от Източна Европа и Латинска Америка. Глобалната цел на инициативата е Рурският регион да се превърне в елитно място за следване, в рамките на сферата на немското висше образование. Това германско университетско обединение работи в тясно сътрудничество и с организацията German Academic Exchange Service (DAAD) по посока на по-масираното привличане на чуждестранни студенти във висшите учебни заведения от областта Рур.

Учащите се от чужбина имат възможност да изпълнят необходимите езикови изисквания за приемане в бакалавърските и магистърските специализации на Ruhr University Bochum, като запишат интензивните курсове по немски на висшето учебно заведение. Те са специално изготвени за нуждите на бъдещите студенти на Бохумския университет Рур, които могат да избиран между нива A2, B1 и B2. Курсовете са с обща продължителност от 10 седмици, като учащите се имат по 20 часа немски седмично. Групите са лимитирани до 20 студенти и обучението включва усвояване на важни и полезни компетенции по академично писане и придобиване на умения за слушане на немскоезични лекции. Цената на една такава кратка и интензивна програма е 500 евро. Освен това, по време на самите семестри чуждестранните студенти на RUB също могат да посещават допълнителни спрямо основното им обучение (и напълно безплатни) курсове по немски (другите видове специализанти от чужбина в Ruhr University Bochum заплащат за същите по 20 евро за всеки, носещ им образователни кредити, учебен час).
Учебната година в Ruhr-Universität Bochum (Ruhr University Bochum, RUB) се провежда в рамките на два семестъра – зимен и летен. Успоредно с основните специализации на едно от най-големите германски държавни висши учебни заведения, възпитаниците му имат възможност да запишат и редица допълнителни курсове за повишаване на техните обществени, академични, лингвистични, образователни и професионални компетенции и квалификации, които могат да бъдат посещавани включително по време на лятната ваканция. Всички програми, дипломи и сертификати на Бохумския университет Рур са напълно адаптирани към духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA).

Спорт

Студентите на Ruhr-Universität Bochum (Ruhr University Bochum, RUB) имат възможност активно или за удоволствие и разтоварване през свободното си време да се занимават с множество видове разнообразна спортна и физическа дейност. Това става с помощта на специализирания спортен център функциониращ към Бохумския университет Рур, който е един от най-големите в своята сфера в Германия. Това административно звено предлага на студентите над 200 различни курса по около вида 60 спортни дисциплини. Занятията и тренировките се провеждат както с помощта на модерните съоръжения, намиращи се на територията на кампуса на RUB, така и в рамките на множество комплекси и зали в град Бохум. Възпитаниците на Ruhr University Bochum имат възможност да се занимават със спорт и физическа активност от типа на: аеробика, айкидо, аквафитнес, балет, бадминтон, волейбол, плажен волейбол, билярд, най-различни видове източни бойни изкуства, фитнес, футбол, хандбал, йога, разнообразни типове класически и модерни танци, хокей, карате, джудо, кикбокс, пилатес, паркур, баскетбол, ръгби, плуване, тенис и много други. Администрацията на Ruhr-Universität Bochum често организира и екскурзии и пътувания за студентите до различни градове и региони с културно-исторически и туристически забележителности в Германия и чужбина.

Град

Бохум е немски град, намиращ се в провинцията Северен Рейн-Вестфалия и има население от над 376 319 души при обща площ от 145,40 кв. км. Самото населено място е разположено между реките Рур и Емшер. Най-високата му точка е улица Кемнадер (196 м), а най-ниската — Блуменкамп (43 м надморска височина). В южната част на града има и множество красиви гори, а климатът в него като цяло е умерен. Градовете Дортмунд, Есен, Дюселдорф, Витен, Хатинген и Херне се намират близо до Бохум и транспортните връзки с тях са редовни, бързи и удобни.В това населено място има и един доста известен немски музей – този на въгледобива. Общо Бохум разполага с над 20 театри, 12 музея и 10 кина. Градът е и родно място на известния диджей Андре Танебергер. В Бохум има осем именити и престижни висши училища. Най-голямото от тях е Рурският университет. Със своите над 30 000 студенти той е един от най-големите в цяла Германия.Бохум е един от четирите основни центъра на Рурския район. Той се явява и сърцето на региона Среден Рур, заедно с градовете Витен, Хатинген и Херне. Други по-известни негови забележителности са мюзикълът „Звезден експрес”, Бохумската камбана, Катедралата „Свети Петър и Павел” и Геоложкият парк. Интересен е и историческият факт, че градът е почти изцяло разрушен по времето на Втората световна война, но успява бързо да се възстанови и сега е сред най-развитите в Германия. За това спомага и основаването на Рурския университет през 1965 година. Територията на Бохум е разделена на шест самоуправляващи се общински района – Mitte, Wattenscheid, Nord, Ost, Süd и Südwest. В града действа и много интересна система на бърз, подземен, трамваен транспорт, наподобяваща метро, която се нарича Stadtbahn Bochum. Тя обхваща и близките градове Гайлзенкирхен, Херне, Витен и Хатинген.

Специалности

Кандидатсване

Настаняване

Видове настаняване

-Общежитие
-Частни квартири
-Апартаменти
-Хостели
-Свободен наем
-Студентска къща

Описание

Администрацията на Ruhr-Universität Bochum (Ruhr University Bochum, RUB) активно помага на студентите идващи от чужбина по въпросите на тяхното функционално и удобно битово устройване. Най-често на чуждестранните възпитаници на висшето учебно заведение се предлага настаняване в близост до кампуса на Бохумския университет Рур. Това става посредством дейността на специализираната академична институция Academic Support Group (AKAFÖ). Последната предлага на учащите се удобно настаняване в стаи в студентски резиденции, апартаменти (най-често колективно наети с ползване на общи помещения от типа на хол, кухня, трапезария, баня и т.н.) или хостели. Цените за подобен вид битово устройване варират, в зависимост от различните условия, площта на квартирата и допълнителните услуги, в размер от 150 до 300 евро на месец. Като цяло месечните разходи за живот в град като Бохум са от порядъка на 600 евро. Администрацията на висшето учебно заведение препоръчва на студентите да кандидатстват за място в резиденция, веднага след като разберат, че са приети в RUB, защото обикновено има дълги списъци от чакащи. Академичната организация AKAFÖ предлага на учащите се настаняване в общо 18 различни студентски къщи. Ruhr-Universität Bochum осигурява на възпитаниците си от чужбина и консултантска помощ и изчерпателна информация и по отношение на разнообразни други видове битово устройване и им предоставя адреси и възможност за контакт с различни агенции, квартирни бюра, онлайн портали с подобен предмет на дейност и т.н.

Други университети в Германия

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Hochschule Osnabrück - Osnabrück University of Applied Sciences Оснабрюк Долна Саксония държавно
Universität Paderborn - University of Paderborn Падерборн Северен Рейн Вестфалия държавно
Staatliche Akademie der Bildenden Künste Karlsruhe - State Academy of Fine Arts Karlsruhe Карлсруе Баден-Вюртемберг държавно
Freie Universität Berlin Берлин Берлин държавно
DIU Dresden International University Dresden Дрезден Саксония частно
Universität Potsdam - University of Potsdam Потсдам Бранденбург държавно
Europäische Medien- und Business-Akademie - EMBA Берлин Берлин частно
Universität zu Köln - University of Cologne Кьолн Северен Рейн Вестфалия държавно
Technische Universität Ilmenau - Ilmenau University of Technology Илменау Тюрингия държавно
Fachhochschule Potsdam - Potsdam University of Applied Sciences Потсдам Бранденбург държавно

Други университети в Бохум

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Ruhr-Universität Bochum - Ruhr University Bochum Бохум Северен Рейн Вестфалия държавно
Hochschule Bochum − Bochum University of Applied Sciences Бохум Северен Рейн Вестфалия държавно

Други университети в областта

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Folkwang Universität der Künste - Folkwang University of the Arts Есен Северен Рейн Вестфалия държавно
BiTS - Business and Information Technology Изерлон Северен Рейн Вестфалия частно
Kunsthochschule für Medien Köln - Academy of Media Arts Cologne Кьолн Северен Рейн Вестфалия държавно
Heinrich-Heine-Universität Düsseldorf - Heinrich Heine University Düsseldorf Дюселдорф Северен Рейн Вестфалия държавно
Bergische Universität Wuppertal - University of Wuppertal Вупертал Северен Рейн Вестфалия държавно
Westfälische Hochschule Gelsenkirchen Bocholt Recklinghausen - Gelsenkirchen University of Applied Sciences Гелзенкирхен Северен Рейн Вестфалия държавно
Kunstakademie Münster - Academy of Fine Arts Münster Мюнстер Северен Рейн Вестфалия държавно
Fachhochschule Köln - Cologne University of Applied Sciences Кьолн Северен Рейн Вестфалия държавно
Universität Paderborn - University of Paderborn Падерборн Северен Рейн Вестфалия държавно
Universität Duisburg-Essen - University of Duisburg-Essen Есен Северен Рейн Вестфалия държавно