Hochschule for Jewish Studies - College of Jewish Studies

изпрати на приятел           принтирай
Град Хайделберг
Област Баден-Вюртемберг
Държава Германия
Вид Университет
Език на обучение Английски език, Немски език, Финансиране държавно Адрес Friedrichstrasse 9, Heidelberg, Baden-Württemberg 69117 Germany
study-in-germany.bg използва системата на РОДИНА – България - официален представител на учебното заведение за страната. При нас може да подадете документи за кандидатстване в това учебното заведение.

Училище

Hochschule for Jewish Studies (College of Jewish Studies, HfJS) е един от най-уникалните, интересни и своеобразни университети в Германия. Централният акцент в неговата комплексна академична и образователна дейност е поставен върху изследвания пряко или косвено свързани с еврейската народност, бит, история, религия и култура. Основаното през 1979 г. висше учебно заведение е дори единственото по рода си в цяла Европа, в което студенти от еврейски и друг произход имат възможност да изследват в такава академична дълбочина интересуващите ги теми и проблеми свързани с еврейството. College of Jewish Studies функционира в тясно сътрудничество с редица други известни германски университети и висши училища, като например, Хайделбергския университет, с който HfJS има договореност да комбинира обучението на своите студенти с посещаване на програми в него (които получават и съответните сертификати след завършването на отделните курсове).

Hochschule for Jewish Studies е създаден от Централната консистория на евреите в Германия и е изцяло на финансова издръжка идваща от федералния правителствен бюджет, както и от този на местната власт. Понастоящем във висшето учебно заведение преподават осем професори и множество техни сътрудници и асистенти, като те са изключително добре специализирани и високо квалифицирани и като цяло HfJS е водещ европейски академичен и научноизследователски център за еврейски изследвания в цяла Европа. College of Jewish Studies от средата на миналото десетилетие се превръща и в основен изразител на еврейската академична мисъл в Германия и на Стария континент, като неговите възможности и експертизи са широко използвани за обществени, медийни, политически, религиозни и т.н. цели. На висшето учебно заведение понастоящем се гледа като на централно място за научен, обществен и културен диалог между еврейската диаспора в страната на Гьоте и останалата част от немското общество.

Hochschule for Jewish Studies често излиза с важни социални и обществени инициативи, като например, програмата ориентирана към германските младежи наречена Ликрат, която е насочена срещу антисемитизма и вече е удостоена с редица почетни отличия за своите достижения. Във висшето учебно заведение изнасят публични лекции видни немски политици и общественици като федералният канцлер Ангела Меркел, Йошка Фишер и много други. College of Jewish Studies издава и свое собствено академично списание наречено Trumah, като отделно от това сътрудниците и преподавателите на университета регулярно публикуват статии на различна тематика във водещи популярни германски издания. Hochschule for Jewish Studies разполага и със собствена академична книжна серия, в рамките на която се издават класически и съвременни научни изследвания и трудове посветени на еврейската тематика наречена Schriften der Hochschule für Jüdische Studien. Висшето учебно заведение има и още едно университетско издание наречено Mussaf, както и особено добре развит информационен отдел, който разпространява редовно и специализиран електронен бюлетин посветен на работата и дейността на HfJS.

Програма

Един от най-уникалните и своеобразни европейски и германски университети - Hochschule for Jewish Studies (College of Jewish Studies, HfJS) предлага на кандидат-студентите от целия свят висококачествени образователни и академични програми в сферата на еврейските култура, религия, изкуство, история, общество и т.н. Всички специалности, дипломи и сертификати на висшето учебно заведение са изцяло съобразени с духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA). Продължителността на курсовете за бакалаври в College of Jewish Studies 3-4 години, а на магистратурите му – 1-2 г.

Някои от основните предлагани образователни програми и специализации в рамките на висшето учебно заведение са за получаване на академичните степени: бакалавър по еврейски науки, бакалавър по работа в рамките на общността, магистър по еврейски науки, магистър по еврейски науки и история на еврейската култура, магистър по равинистика, магистър по средновековни науки и т.н.
Учебната година в Hochschule for Jewish Studies (College of Jewish Studies, HfJS) се провежда в рамките на два семестъра – зимен и летен. Успоредно с основните бакалавърски и магистърски програми на висшето учебно заведение неговите студенти имат възможност да запишат и редица допълнителни курсове насочени към повишаването на техните социални, интердисциплинарни, академични, лингвистични и професионални компетенции и квалификации, които могат да бъдат посещавани включително по време на лятната ваканция. Всички дипломи, сертификати и специалности на College of Jewish Studies са напълно адаптирани към духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA).

Спорт

Възпитаниците на Hochschule for Jewish Studies (College of Jewish Studies, HfJS) по време на своето следване в Германия имат възможност да упражняват множество видове спортна и физическа дейност. Това става факт посредством редица центрове, зали и комплекси, които се намират на територията на град Хайделберг и региона, с които ръководството на висшето учебно заведение тясно си сътрудничи. Администрацията на College of Jewish Studies регулярно организира и пътувания с учебна и научна цел, както и различни видове екскурзии до най-разнообразни градове и региони с културно-исторически и туристически забележителности в цяла Германия и чужбина.

Специалности

Кандидатсване

Настаняване

Видове настаняване

-Общежитие
-Частни квартири
-Свободен наем

Описание

Въпреки, че Hochschule for Jewish Studies (College of Jewish Studies, HfJS) не притежава собствени общежития, които да се намират на територията на кампуса му, администрацията на висшето учебно заведение оказва консултантска, информационна и т.н. видове помощ, по отношение на няколко други вида удобно и функционално битово устройване. Възпитаниците на HfJS имат възможност да излязат на частна квартира под формата на свободен наем или да се настанят в някои от общежитията стопанисвани от локалните академични организации в град Хайделберг. Един от основните видове настаняване за студентите на College of Jewish Studies е в колективно наети апартаменти с използване на общи помещения от типа на баня, хол, кухня, трапезария, перално и т.н.

Други университети в Германия

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Ernst-Abbe-Fachhochschule Jena - Ernst-Abbe University of Applied Sciences Jena Йена Тюрингия държавно
Evangelische Fachhochschule Darmstadt - Protestant University of Applied Sciences in Darmstadt Дармщад Хесен частно
Otto-Friedrich-Universität Bamberg - University of Bamberg Бамберг Бавария държавно
Touro College Berlin – TCB Берлин Берлин частно
Muthesius Kunsthochschule - Muthesius Academy of Fine Arts and Design Кил Шлезвиг-Холщайн държавно
Fachhochschule des Mittelstands - FHM Билефелд Северен Рейн Вестфалия частно
Johann Wolfgang Goethe-Universität Frankfurt am Main - Johann Wolfgang Goethe University Франкфурт на Майн Хесен държавно
Technische Hochschule Nürnberg Georg Simon Ohm - Georg-Simon-Ohm University of Applied Sciences Nuremberg Нюрнберг Бавария държавно
Psychologische Hochschule Berlin - Psychological Institute in Berlin Берлин Берлин частно
DEKRA Hochschule Berlin - DEKRA University of Applied Sciences Берлин Берлин частно

Други университети в Хайделберг

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Hochschule für Kirchenmusik Heidelberg - University of Lutheran Church Music Heidelberg Хайделберг Баден-Вюртемберг държавно
Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg - Heidelberg University Хайделберг Баден-Вюртемберг държавно
Hochschule for Jewish Studies - College of Jewish Studies Хайделберг Баден-Вюртемберг държавно
SRH Hochschule Heidelberg - University of Applied Sciences Heidelberg Хайделберг Баден-Вюртемберг частно
Pädagogische Hochschule Heidelberg - University of Education Хайделберг Баден-Вюртемберг държавно

Други университети в областта

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Mannheim Business School Манхайм Баден-Вюртемберг държавно
Universität Mannheim - University of Mannheim Манхайм Баден-Вюртемберг държавно
Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg - Heidelberg University Хайделберг Баден-Вюртемберг държавно
Hochschule Konstanz - Konstanz University of Applied Sciences Констанц Баден-Вюртемберг държавно
Universität Konstanz - University of Konstanz Констанц Баден-Вюртемберг държавно
Pädagogische Hochschule Heidelberg - University of Education Хайделберг Баден-Вюртемберг държавно
Hochschule Heilbronn - Heilbronn University Швабиш-Хал Баден-Вюртемберг държавно
Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Stuttgart - State University of Music and Performing Arts Stuttgart Щутгарт Баден-Вюртемберг държавно
Universität Stuttgart - University of Stuttgart Щутгарт Баден-Вюртемберг държавно
Hochschule Neu-Ulm - Neu-Ulm University of Applied Sciences Улм Баден-Вюртемберг държавно