European School of Management and Technology – ESMT

изпрати на приятел           принтирай
Град Берлин
Област Берлин
Държава Германия
Вид Бизнес Училище
Език на обучение Английски език, Немски език, Финансиране частно Адрес Schlossplatz 1, 10178 Berlin, Germany
study-in-germany.bg използва системата на РОДИНА – България - официален представител на учебното заведение за страната. При нас може да подадете документи за кандидатстване в това учебното заведение.

Училище

European School of Management and Technology (ESMT) е престижен частен германски университет, чийто кампуси се намират в столицата Берлин и в Кьолн. Висшето учебно заведение представлява един изключително висококачествен академичен проект, като е основано по съвместна инициатива на 25 известни немски компании и международни бизнес корпорации като висше бизнес училище, в което образователният процес да има силно европейски фокус. Понастоящем ESMT предлага основно отлични МВА специализации на световно ниво на кандидат-студентите от Германия, Европа и всички континенти.

European School of Management and Technology е създаден през 2002 година и вече цяло десетилетие се утвърждава като едно от най-престижните немски частни висши учебни заведения както в национален, така и в международен план. Европейското училище за мениджмънт и технологии предлага на кандидат-студентите, отговарящи на условията за прием, различни видове МВА-програми на пълно и на половин учебно време, което дава отличната възможност на студентите му да не прекъсват работа, докато учат. ESMT определя мисията си като непрестанни академични и образователни усилия за създаването на висококвалифицирани млади специалисти от общоевропейски мащаб, истински лидери в своите области, които мислят глобално, действат отговорно и уважават принципите на пазарната икономика, демокрацията и гражданското общество, както и индивидуалните свободи. Берлинското висше учебно заведение декларира, че базира дейността си на тясната, фундаментална взаимовръзка между минало, настояще и бъдеще, основаваща се на традиционните европейски ценности, съвременните световни пазарни предизвикателства и реалности и на потенциала на новите технологии. Целта на образователния процес в рамките на ESMT е випускниците му да работят по посока на постигането на устойчиво икономическо развитие в общоевропейски план.

European School of Management and Technology е изключително престижно германско висше учебно заведение, като възпитаниците му имат чудесни перспективи и възможности, по отношение на бъдещата си професионална и кариерна реализация. Те могат да срещнат потенциалните си работодатели още на студентската скамейка или по време на своите стажове, практики и работата си по различни проекти, защото основатели и спонсори на висшето училище са имена от ранга на: Allianz SE, Bayer AG, Bayerische Hypo- und Vereinsbank AG, Bayerische Motoren Werke AG, Federation of German Industries (Bundesverband der Deutschen Industrie, BDI), Confederation of German Employers Associations (Bundesvereinigung der Deutschen Arbeitgeberverbände, BDA), Daimler AG, Deutsche Bank AG, Deutsche Lufthansa AG, Deutsche Post AG, Deutsche Telekom AG, EADS N.V., E.ON AG, GAZPROM Germania GmbH, KPMG AG Wirtschaftsprüfungsgesellschaft, MAN SE, McKinsey & Company, Inc., Münchener Rückversicherungs-Gesellschaft AG, Robert Bosch GmbH, RWE AG, SAP AG, Siemens AG, The Boston Consulting Group и ThyssenKrupp AG.

Европейското училище за мениджмънт и технологии има и два високотехнологизирани и разполагащи с богата материална база и отлична образователна инфраструктура, кампуси, намиращи се в Берлин и Кьолн. Централният берлински кампус на ESMT е разположен в голяма бивша официална административна сграда от времената на ГДР, която е до зданието на настоящото германско външно министерство, а отсреща се намира Музеят на световното културно наследство на ЮНЕСКО - Museum Island. Сградата, в която се е помещавал бившият Национален съвет на Германската демократична република (най-високата държавна институция в ГДР) е построена през 1960 г. в социалистически архитектурен стил, но понастоящем е напълно осъвременена и модернизирана, като мащабният й капацитет се използва отлично и много функционално за образователните цели на висшето училище. Цялостното реновиране на зданието е дело на известния немски архитект Ханс-Гюнтер Мерц (2004-2005 година). Заради голямото историческо значение на сградата някои части от нея са достъпни за посетители, туристи и гости на Берлин.

Вторият кампус на European School of Management and Technology е разположен в красивия старинен замък Schloss Gracht, където прочутата фамилия Метерних е живяла от векове. До 2004 г. в него е протичал образователният процес на едно друго престижно локално висше учебно заведение - USW Netzwerk, което през същата година се слива с Европейското училище за мениджмънт и технологии. В кампуса на ESMT в Кьолн понастоящем се преподават основно немскоезичните програми на този висококачествен частен ВУЗ. През последните години European School of Management and Technology традиционно бива нареждан на челни места в различни национални и международни академични рейтинги и класации, което е едно повече от обективно признание за качествата на предоставяното от него образование. Така, например, в рамките на класацията на Financial Times Executive Education ranking, Европейското училище за мениджмънт и технологии е класирано сред десетте най-добри висши бизнес учебни заведения на Стария континент (на 17-то място е в световен мащаб). ESMT има солиден имидж и чудесна репутация както в Германия, така и в цяла Европа и в него в последно време се обучава все по-голям брой чуждестранни студенти, виждащи професионалното и кариерното си бъдеще пряко или косвено свързано с областта на европейския и международен бизнес.

Програма

Престижното берлинско частно висше учебно заведение European School of Management and Technology (ESMT) предлага висококачествени МВА програми и специализации на световно ниво на кандидат-студентите от цяла Европа и всички останали континенти. Всички видове курсове, дипломи и сертификати на Европейското училище за мениджмънт и технологии са напълно адаптирани към духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA). Продължителността на МВА специализациите на ESMT е 1-1,5 г.

European School of Management and Technology предлага отлични програми от типа Full-time MBA, an Executive MBA и executive education MBA. Специализацията, която се провежда на пълно учебно време, е с продължителност от една година и започва традиционно през месец януари. В настоящия й випуск в момента се обучават над 40 студенти от 21 световни националности. Едногодишната МВА програма на пълно време на ESMT има две основни фази. През първите седем месеца обучението в нейните рамки е фокусирано главно върху изучаването на мениджърските компетенции. В останалите пет месеца студентите на берлинското висше училище се занимават предимно с предизвикателството да си лидер в условията на съвременния глобален бизнес свят. Тази специализация на European School of Management and Technology се провежда изцяло на английски език в тясно сътрудничество с редица партньорски компании, които осигуряват условия за практическите занятия на студентите и за конкретната им работа по различни проекти. Освен това всеки обучаващ се във въпросната програма има личен ръководител от тези престижни фирми и корпорации, с които висшето учебно заведение работи, който му предоставя ценни знания, съвети и опит в течение на образователния процес и се грижи за неговото професионално развитие.

Другата специализация на ESMT от вида Executive MBA (EMBA) се провежда в рамките на 18 месеца. Випускниците от нея излизат с дипломи от типа Master of Business Administration. Тази отлична по качество програма се преподава също напълно на английски език. В центъра на обучението по нея стоят областите на международния мениджмънт, технологиите и иновациите. Специализацията включва както офлайн занятия и семинари, така и обучение с помощта на интернет. Програмите на висшето учебно заведение от вида executive education MBA за разлика от останалите се водят и на английски (в Берлин) и на немски език (в подразделението към Европейското училище за мениджмънт и технологии USW Netzwerk, в кампуса му в град Кьолн). Тези специализации могат да продължават от 2-4 дни до цели месеци, като в рамките на последните учебният материал да е разделен на отделни модули. В рамките на горепосочените програми студентите се обучават на компетенции от типа на вземане на мениджърски и лидерски решения, мениджърски технологии, общ и по-тясно специализиран мениджмънт и много други. European School of Management and Technology (ESMT) предлага и специализации за служителите на чуждестранни компании, чието съдържание се изготвя съвместно с ръководството на същите тези фирми. Лекциите в рамките на тези програми не се свеждат единствено до области като бизнес, икономика и мениджмънт, но включват и сфери пряко или косвено свързани с тях като различни видове индустрии, финанси, телекомуникации, транспорт и т.н.
Учебната година в European School of Management and Technology (ESMT) се провежда в рамките на два семестъра – есенен и пролетен. Паралелно с главните специализации на престижното частно берлинско висше учебно заведение, неговите възпитаници имат възможност да се включат и в допълнителни курсове за повишаване на техните академични, лингвистични, социални, образователни и професионални компетенции и квалификации, които могат да бъдат посещавани включително по време на лятната ваканция. Всички програми, дипломи и сертификати на Европейското училище за мениджмънт и технологии са изцяло съобразени с духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA).

Спорт

Студентите на European School of Management and Technology (ESMT) по време на своето обучение имат възможност да се занимават активно или за удоволствие и разтоварване през свободното си време с най-разнообразна по вид спортна и физическа дейност. Това става с помощта на най-различни спортни центрове и комплекси, намиращи се на територията на германската столица Берлин, както и в рамките на спортните зали и съоръжения на някои от компаниите-основателки на висшето учебно заведение. Администрацията на Европейското училище за мениджмънт и технологии често организира и екскурзии в цяла Германия и чужбина във връзка с практически занятия, участие в семинари, уъркшопи и т.н.

Град

Немската столица Берлин е един от най-знаковите и световноизвестни европейски градове, заедно с Париж и Лондон. Това е и най-големият по територия и брой на жителите си град в Германия. Територията му е 891,85 кв. км., а населението му наброява около 3 480 000 души. След британската столица Лондон той е втори по население и пети по площ град в рамките на Европейския съюз. Берлин е и една от шестнадесетте федерални провинции влизащи в състава на Германия. Градът е разположен край реките Шпрее (наричан е заради значението си Атина на Шпрее) и Хафел. Вътрешно той се дели на 12 големи градски района. Берлин е разположен в източната част на Германия, на около 70 седемдесет километра от немско-полската граница. В качеството си на самостоятелна германска провинция, той е ограден отвсякъде от друго подобно федерално образувание – Бранденбург. Историческият център на града се намира в низината на река Шпрее, между двата известни местни хълма – Барним и Телтов. На последните е разположена и значителна част от самата градска част на днешен Берлин. На хълма Барним се намират административните окръзи Райникендорф, Панков, Лихтенберг и Марцан-Хелерсдорф, а на Телтов - Шарлотенбург-Вилмерсдорф, Щеглиц-Целендорф, Темпелхоф-Шьонеберг и Нойкьолн. Като цяло градът е разположен в зоната на умерения климат. Средните годишни температури в него са от порядъка на плюс 9-10 градуса. Най-топлите месеци в Берлин са юни, юли и август, когато средно е около плюс 18-19 градуса, а през зимата температурите падат най-често до стойности леко по-високи от нулата.Градът е известен германски търговски център още от епохата на ранното Средновековие. Берлин се е образувал през 13-14 век след обединяването на две съществували дотогава населени места, едното от които е носело същото наименование, а другото се е наричало Кьолн. От 15 век градът е столица на Бранденбургското курфюрство, а после и на Германската империя. Най-драматичният момент от дългата история на това знаково европейско населено място е разделянето му на източна и западна част по времето на Студената война посредством прочутата Берлинска стена, превърнала се в универсален, общочовешки символ на нехуманността. Падането на същата ознаменува и краят на тоталитарните режими в Източната част на Европа и е може би най-важното събитие в следвоенната история на Стария континент. След обединението на ГДР и ФРГ Берлин отново се превръща в столица на нова Германия, която понастоящем е една от водещите и най-силни държави в Европейския съюз и света. През последното десетилетие на миналия век постепенно в града биват преместени от Бон и централите на почти всички по-основни немски официални административни и управленчески институции. Днешен Берлин е крупен световен културен център и европейски транспортен възел – един от най-посещаваните градове на Стария континент. Неговите университети, научноизследователски центрове и музеи са известни в целия свят. В града живеят и работят множество емигранти, което създава в него една уникална мултикултурна и космополитна атмосфера на един истински модерен мегаполис. Берлин е известен и с това, че негови жители са много хора на изкуството, дошли от всички краища на планетата. Градът същевременно е и голям икономически и финансов център не само в Германия, но и в рамките на Европейския съюз като цяло. Водещи отрасли на локалната индустриална среда са радиоелектронната промишленост, машиностроенето, транспортното строителство и т.н. Берлин е и важен търговски център, както и знаково място на провеждане на крупни международни панаири, изложения и други подобни известни икономически, културни и обществени събития. Понастоящем около 80 на сто от берлинските компании работят в сферата на услугите, а някои от световноизвестните корпорации с централи в това населено място са Siemens AG, Deutsche Bahn AG и много други.Берлин ежегодно се посещава от милиони туристи от целия свят, заради голямото си културно-историческо значение и многобройните си забележителности. Градът като цяло е запазил отделни черти от своята средновековна атмосфера и старинен архитектурен фонд. Много от знаковите му забележителности са изградени през 18-19 век като площадът Жандарменплатц, прочутата улица Унтер-ден-Линден (на която е разположен днешният централен кампус на Хумболтовия университет), както и множество барокови здания. Сред по-старинните забележителности в немската столица са Катедралата Света Мария, Берлинската катедрала, Операта, световноизвестните Бранденбургски врати, Червената сграда на общината, преустроеният през 1999 година Райхстаг, Дворецът Белво и много други. Особено много посещаван от туристите е и площада Брайтшайдплатц, където са съхранени и реставрирани руините на разрушената по време на войната църква на император Вилхелм. Сред берлинските забележителности от следвоенно време се нареждат обекти като кварталът Ханза построен по проект на международни архитекти, жилищният квартал на Олимпийския стадион (на прочутия архитект Льо Корбюзие, комплексът Карл Маркс Алее, Домът на радиото, сградата на Държавния съвет, центърът Конгресхале, Дворецът на републиката, промишленото изложение Интербау, зданието на Берлинската филхармония, Новата национална галерия от 1968 година и т.н. Най-известната визитна картичка на Берлин за туристите са Бранденбургските врати и Колоната на победата, както и градският символ на толерантността и откритостта между хората – прочутата берлинска мишка.Германската столица е известна и с многобройните си паркове и зелени площи, разположени основно в западната и югоизточната част на града. Всяка улица в Берлин е украсена с дървета и може да се каже, че населеното място е сред «най-зелените» урбанизирани региони на страната. Общо около 30 на сто от територията на града е заета от паркове, гори, реки, езера и канали. В самия градски център е разположен известният парк Тиргартен. Той е най-старият в немската столица и е на над 500 години. В непосредствена близост до него са зданията на правителството и парламента, а самият той се простира от Берлинския зоопарк до Бранденбургските врати. Друг голям градски парк е Трептов, създаден през 19 век. Много популярна след туристите е и Берлинската ботаническа градина намираща се в югозападната част на населеното място. В Берлин има и цели два отделни и големи зоопарка – Берлинската зоологическа градина и Фридрихсфелде. Първият е най-старият в Германия (1844 г.), а вторият е най-големият по големина в Европа и е създаден по времето на ГДР. Берлин е световноизвестен и като европейски град на музеите. Сред най-популярните такива в немската столица се нареждат: Островът на музеите в източната част на града, Музеят Боде на Унтер ден Линден, Старата национална галерия, Пергамският музей, западният Култфорум с неговата много богата колекция от европейска живопис и други интересни и разнообразни видове произведения на изкуството, Египетският музей, Музейните центрове Далема, включващи етноложки музей и Музей на индийското изкуство и т.н. Берлин е прочут и със своя мащабен културен живот. В него има истинско пъстроцветно множество от галерии, музикални сцени, театри, кинокомплекси и т.н. Сред най-известните културни институции на германската столица се нареждат: Немската опера, Берлинската държавна опера, Комише Опер, Театърът Шилер, Театърът Курфюрстендаме, Берлинският музикален ансамбъл, Берлинският драматичен театър, Фридрихщадпалас, Народният театър, театърът Метропол и много други, както и прочутият Берлински филхармоничен оркестър, който е бил дирижиран в миналото от музикални колоси като Вилхелм Фуртвенглер и Херберт фон Караян.Сред останалите забележителности и знакови места на немската столица се нареждат – традиционно любимото място за отдих на берлинчани – плажът на езерото Ванзе, намиращ се на половин час път от центъра на града, най-голямата гора разположена на неговата територия – прочутия Грюневалдски лес, който преминава през един берлински квартал изграден още по времето на Бисмарк и край няколко езера водещи началото си от ледниковия период – Халензе, Кьонигсзе, Дианазе и Хундекелзе (той също е особено предпочитан район за по-здравословно прекарване на свободното време на местните граждани). Берлин има и отлично изградена, изключително модерна, разнообразна и пъстра транспортна инфраструктура. Самият град представлява важен германски център в това отношение, като мрежа от канали го съединява с реките Елба и Одер. Общо пътищата в Берлин са с дължина 5334 километра (включително 66 км. магистрали) и в населеното място има цели 979 моста. Германската столица притежава и две летища – Тегел и Шьонефелд. Други важни транспортни съоръжения в града са известното в целия свят Берлинско метро (най-старото в страната, открито през 1902 година), Берлинската градска електрическа железница, системата от трамвайни линии – една от най-старите и големи в света и т.н. Същевременно доста голям брой берлинчани предпочитат да се придвижват в града на колела и за тях е изградена отлична, модерна мрежа от специални и разнообразни по вид велосипедни алеи.Берлин е и влиятелен център на германското и европейско висше образование. Неговите университети и други видове висши учебни заведения са сред най-престижните в страната на Гьоте и на Стария континент. Сред най-известните от тях се нареждат – Хумболтовия университет, Берлинският технически университет, Берлинският университет по изкуствата, Свободният университет и т.н. Германската столица е и мощен център на научноизследователския живот в страната. Някои от най-важните и знакови нейни научни институции са Германската академия на науките, Обществото Макс Планк, Институтът за ядрени изследвания Ото Хан и много други. Берлин след обединението на ГДР и ФРГ традиционно привлича студенти от целия свят, в качеството си на една от най-модерните и високоразвити световни и европейски столици. Поради това може да се каже, че той освен всичко останало е и един истински университетски град, като общо броят на обучаващите се в неговите престижни висши учебни заведения, идващи от цяла Германия и чужбина, е 140 хиляди души.

Специалности

Кандидатсване

Настаняване

Видове настаняване

-Частни квартири
-Свободен наем

Описание

Въпреки, че не разполага със собствени общежития, които да са разположени на територията на университетския кампус, администрацията на European School of Management and Technology (ESMT) оказва активно съдействие на чуждестранните студенти по въпросите на тяхното удобно и функционално битово устройване. Служителите на висшето учебно заведение насочват възпитаниците на ESMT, относно търсенето на подходяща квартира в германската столица Берлин, предоставят им необходимата информация за различни агенции, сайтове и т.н. структури и организации с подобен предмет на дейност и др. Най-често за една година пребиваване в този град битовите разходи (в това число и за настаняване) са от порядъка на 12 000 – 15 000 евро. Като цяло възпитаниците на Европейското училище за мениджмънт и технологии имат сами задачата и отговорността да си намерят най-удобния за тях вариант за битово устройване, по възможност в близост до учебния корпус на ESMT.

Други университети в Германия

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Johannes Gutenberg-Universität Mainz - Johannes Gutenberg University of Mainz Майнц Рейнланд Пфалц държавно
Universität des Saarlandes - Saarland University Саарбрюкен Саарланд държавно
Bergische Universität Wuppertal - University of Wuppertal Вупертал Северен Рейн Вестфалия държавно
Hochschule für Wirtschaft und Recht Berlin - Berlin School of Economics and Law Берлин Берлин държавно
Ostfalia - Fachhochschule Braunschweig/Wolfenbüttel - University of Applied Sciences at Braunschweig/Wolfenbüttel Брауншвайг Долна Саксония държавно
BSP Business School Berlin Potsdam - Hochschule für Management Берлин Берлин частно
Hochschule Neubrandenburg - University of Applied Sciences Neubrandenburg Нойбранденбург Мекленбург Предна Померания държавно
Hochschule für Musik und Theater "Felix Mendelssohn Bartholdy" Leipzig - University of Music and Theatre "Felix Mendelssohn Bartholdy" Лайпциг Саксония държавно
Technische Universität München - Technical University of Munich Мюнхен Бавария държавно
Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule Aachen - RWTH Aachen University Аахен Северен Рейн Вестфалия държавно

Други университети в Берлин

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Esmod Berlin Internationale Kunsthochschule für Mode Берлин Берлин частно
Hochschule für Technik und Wirtschaft - University of Applied Sciences Berlin Берлин Берлин държавно
bbw Hochschule - bbw University of Applied Sciences Берлин Берлин частно
HMKW Hochschule für Medien, Kommunikation und Wirtschaft Берлин Берлин частно
European School of Management and Technology – ESMT Берлин Берлин частно
Hochschule für Musik Hanns Eisler Berlin Берлин Берлин държавно
Evangelische Hochschule Berlin - Protestant University of Applied Sciences in Berlin Берлин Берлин частно
HG Hochschule für Gesundheit & Sport, Technik & Kunst, Berlin Берлин Берлин частно
Beuth Hochschule für Technik Berlin – Beuth University of Applied Sciences BHT Берлин Берлин държавно
Hertie School of Governance Берлин Берлин частно

Други университети в областта

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Alice-Salomon-Hochschule Berlin - The Alice Salomon University of Applied Sciences Берлин Берлин държавно
Evangelische Hochschule Berlin - Protestant University of Applied Sciences in Berlin Берлин Берлин частно
Hertie School of Governance Берлин Берлин частно
ESCP Europe Campus Berlin Берлин Берлин частно
BTK Hochschule für Gestaltung - BTK University of Applied Sciences Берлин Берлин частно
IB-Hochschule Berlin - IB University of Applied Social Sciences Berlin Берлин Берлин частно
Akkon-Hochschule für Humanwissenschaften gemeinnützig - Akkon College of Human Sciences Берлин Берлин частно
Hochschule für Wirtschaft und Recht Berlin - Berlin School of Economics and Law Берлин Берлин държавно
bbw Hochschule - bbw University of Applied Sciences Берлин Берлин частно
HG Hochschule für Gesundheit & Sport, Technik & Kunst, Berlin Берлин Берлин частно