Хановерският панаир (Hannover Messe)

Адрес: 5. Allee, 30521 Hannover, Germany

Хановерският технически панаир е най-голямото индустриално изложение в света. Всяка година той събира около 6000 изложители и над 200 000 посетители. Първият технически панаир в Хановер се провежда през 1947 година в неувредена от войната сграда в Лаатцен, южно от града, с подкрепата на британската окупационна администрация, като целта е да се даде рамо на възстановяващата се след Втората световна немска икономика. Първото хановерско изложение преминава при огромен успех и се прегръща идеята то да се прави всяка година, като Хановер се превърне в новия, основен, индустриален град на Германия, който да замени останалия в ГДР – Лайпциг.

 

През 1980 година набиращата мощ информационна и телекомуникационна индустрия кара организаторите от Deutsche Messe AG да поставят главния акцент на панаира върху индустриалните и техническите новости. Под тази форма Техническият панаир в Хановер се провежда и досега - традиционно във втората половина на месец април.

 

В града на най-голямото индустриално изложение в света, най-известното висше учебно заведение е Хановерският университет „Готфрид Вилхелм Лайбниц”. Той е основан през 19 век (1831 г.), като е наречен на известния немски философ и математик Лайбниц. Университетът е втори по големина в провинция Долна Саксония след този в Гьотинген с капацитет от 20 000, обучаващи се там, студенти, от които около 15 на сто чужденци. 215 професори и общо 3670 души са служителите в Университета Хановер. Той има девет факултета, които предимно са с подчертано инженерна и техническа насоченост. Изучаваните в Университета „Лайбниц” дисциплини са над 75. Хановерският университет „Готфрид Вилхелм Лайбниц” членува в организацията на немските технически университети TU9 и се нарежда сред най-престижните технически висши училища в Германия.


Видео информация за Хановерският панаир (Hannover Messe)Адрес в Google maps


View Larger Map

Изпрати на приятел